lqshjdzlc3wtmdlrmkzd
Ελλάδα

Ώριμα κοιτάσματα μετάλλων αξίας 18 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Ημερίδα από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Το μήνυμα της Eldorado Gold, οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη.

Στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν ώριμα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου, αξίας περίπου 18 δισ ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, υπάρχουν σπάνια μέταλλα υψηλής αξίας για τη βιομηχανία, όπως κοβάλτιο και πλατίνα, αλλά ακι οι υδρογονάνθρακες στων οποίων της εκμετάλλευσης θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Τα ανωτέρω μαζί με τις αναμενόμενες αναφορές στο γραφειοκρατικό, αδειοδοτικό δαίδαλο, τις αντιπαραθέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών - βλέπετε Χαλκιδική και Eldorado Gold - όπως επίσης τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Οι ορυκτές πρώτες ύλες ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Σύντομο χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, καθώς μάλιστα η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο «stage» του αμερικανικού περιπτέρου.

Για τον Αμερικανό διπλωμάτη η συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ αποτελεί σταθμό στην ελληνο- αμερικανική συνεργία καθώς οι αμερικανικές πολυεθνικές που συμμετέχουν στην έκθεση έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θετικά σε αυτή την εκτίμηση θα μετρήσουν τα επιτυχημένα παραδείγματα δραστηριοποίησης αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα, όπως είναι η περίπτωση της ΟNNEX.

Ο κ. Πάϊατ υπογράμμισε το ενδιαφέρον αλλά και την συμμετοχή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας , στις προοπτικές ειδικότερα της βόρειας Ελλάδας λέγοντας επίσης ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για σχέσεις στενότερης συνεργασίας, της χώρας μας, με τους γείτονές μας των Δυτικών Βαλκανίων.

Πρώτος ομιλητής στον γύρο των τοποθετήσεων ήταν ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Αθανάσιος Κεφάλας, που παρουσίασε τον μεταλλευτικό κλάδο, έναν κλάδο με αξία πωλήσεων κοντά στα 2 δισ. Ευρώ, συμμετοχή στο ΑΕΠ άνω του 3%, με περισσότερες από 100.000 θέσεις απασχόλησης και εξαγωγές που το 2016 ανήλθαν σε 1 δισ. Ευρώ μα και ένα κλάδο που έχει πολύ μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιφέρεια, σε νησιά, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στη Δυτική Μακεδονία.

Αυτός ο κλάδος, τόνισε, για να αναπτυχθεί θα πρέπει να υλοποιηθεί επιτελους η Εθνική Πολιτική Ορυκτών Πόρων.

Σκουριές και Eldorado Gold

H Eλλάδα έχει εξαιρετικούς ορυκτούς πόρους, πολύ καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά η Eldorado Goldo για να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στις Σκουριές και γενικότερα στην υλοποίηση των projects που έχει έτοιμα και τα οποία δεν μπορούν «να περιμένουν στο ράφι», χρειάζεται τη συνεννόηση και συνεργασία και από πλευράς κοινωνίας όπως και από πλευράς κυβέρνησης.

«Έχουμε μέχρι σήμερα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και δημιουργήσει συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας. Για να προχωρήσουμε σε επενδύσεις επιπλέον 1 δισ δολαρίων, που θα διπλασιάσουν τις θέσεις απασχόλησης, πρέπει να υπάρχει και συνεννόηση με την κοινωνία και τους φορείς της Πολιτείας», τόνισε ο κ. Andor Lips, αντιπρόεδρος της Eldorado Gold στο Government Relations.

Αυτό ήταν ουσιαστικά και το μήνυμα του κ. Κωνσταντίνου Κατσιγιάννη, προέδρου του Ελληνο- Καναδικού Επιμελητηρίου, που τόνισε ότι δεν θα πρέπει τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, να μετατρέπονται σε πολιτικά, απαιτείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες για να επιτευχθεί συνεννόηση.

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΒΕ, τόνισε ότι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων απαιτεί συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική, χαμηλότερα ενεργειακά κόστη και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πηγή άρθρου: voria.gr