Έμπνευση, καινοτομία, δημιουργικότητα και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες για ένα κοινό μέλλον ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ είναι το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει στην κοινωνία η καμπάνια #MakingItHappen.

Η καμπάνια έχει ξεκινήσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο και απευθύνεται στους Έλληνες της παραγωγής και της δημιουργίας που αναζητούν λύσεις οι οποίες ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της χώρας τους. Πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως οι επιχειρήσεις, η τεχνολογία, οι επιστήμες, η τέχνη, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση και έχουν συνασπιστεί προκειμένου να περάσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Τα εργαλεία υπάρχουν. Το θέμα είναι να συνεργαζόμαστε και να τα αξιοποιήσουμε».

Η καμπάνια μας, όπως σημειώνουν οι ιθύνοντες, δείχνει έμπρακτα πως η συνεργασία και η σύμπραξη δύο χωρών μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιβεβαίωση των ιστορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας – Αμερικής, οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους μέσα από τις διαδρομές τους. Σιγουριά πως μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Κορυφαίοι Έλληνες που σπούδασαν ή εργάστηκαν και πέτυχαν στις ΗΠΑ μιλούν για μία χώρα που παρέχει τα εφόδια και τις ευκαιρίες σε αυτούς που θέλουν πρωτίστως να αναπτύξουν τον εαυτό τους (self-development) και στη συνέχεια τις ικανότητές τους ενώ προτρέπουν όλους τους Έλληνες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να ανοίξουν το μυαλό τους σε νέες ιδέες και πρότυπα.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Σωτήρης Σέρμπος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Fulbright Fellow, θεωρεί ότι στις ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συζητήσει για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον κόσμο μας.

«Μέσα από τη συνεργασία και την αξιοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, όπως το Fulbright της Αμερικής, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα Πανεπιστήμιο με κέντρο τον άνθρωπο, εξοπλισμένο με βαθιά εμπειρία και τεχνογνωσία που θα μας επιτρέψει να δούμε καθαρότερα τον κόσμο και να κάνουμε πράξη το Ελληνικό Όνειρο. Μαζί».

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Ανδρέας Λουτζίδης, η Αναστασία Ντράχα και ο Ιάσονας Χατζηκώστας είναι οι δημιουργοί της εφαρμογής iCry2Talk που απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας της Microsoft και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επιμένουν ότι, όταν έρχεσαι σε επαφή και εκθέτεις τις ιδέες σου σε μεγαλύτερο κοινό, τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις πραγματικά τη δύναμη να φέρεις την αλλαγή.

«Μέσα από τη συνεργασία χωρών όπως η Ελλάδα και η Αμερική μπορούν να γεννηθούν νέες ερευνητικές ομάδες, νέα projects, περισσότερη έμπνευση για τη δημιουργία ιδεών. Αξιοποιώντας το πάθος μας για δουλειά και έχοντας πλήρη αφοσίωση και σωστή καθοδήγηση σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε σαν ομάδα, μπορούμε να κατακτήσουμε την κορυφή. Να δημιουργήσουμε από κοινού κάτι καινοτόμο που έχει πραγματική επίδραση στην ανθρωπότητα».

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γενικός Διευθυντής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Χρήστος Καρράς, αναγνωρίζει ότι η Τέχνη έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας και συνεργάζεται διαρκώς με φορείς στην Ευρώπη και την Αμερική δημιουργώντας σχέσεις που διαρκούν, βασιζόμενες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

«Είναι πολύ σημαντικό ένας καλλιτέχνης να έχει την εμπειρία εργασίας στο εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική που οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με την Ευρώπη. Μέσα από τις συνέργειες που αναπτύσσονται και τα ερεθίσματα που ανταλλάσσονται, μπορούμε να αγγίξουμε την πραγματική όψη του κοινού μας Πολιτισμού. Τη συλλογικότητα. Γι’ αυτό λοιπόν, τολμήστε, προσπαθήστε και προσπαθήστε συγκροτημένα!».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Δανάη Μπεζαντάκου είναι Διευθύνουσα σύμβουλος στην Navigator Shipping Consultants, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει ανακηρυχθεί ως Young Global Leader (WEF). Η ίδια θεωρεί ότι, όταν έχουμε διάθεση να συνεργαστούμε και να χτίσουμε συνέργειες, τότε ανταλλάσουμε απόψεις που δημιουργούν λύσεις σε κοινά μας προβλήματα.

«Έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στο διεθνές περιβάλλον και καλλιεργώντας καλές σχέσεις με χώρες όπως η Αμερική, μπορούμε να δημιουργήσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός και η Αγροτική Ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα διαπρέπει. Αξιοποιώντας ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με προγράμματα και επιχειρήσεις της Αμερικής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα οφέλη που τους παρέχει το υψηλότατο επίπεδο εκεί, και να φέρουμε πίσω στη χώρα μας έναν νέο τρόπο σκέψης που θα μας κάνει να προχωρήσουμε παραπέρα».

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης είναι Επικεφαλής της Ομάδας Σχεδιασμού Κινητήρων της Tesla και θέλει να βλέπει την Ελλάδα να πετυχαίνει μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης. Εφόσον η Tesla πήρε μια τέτοια απόφαση, μπορούν να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

«Σκοπός είναι να προσπαθείς να ανοίγεις διαρκώς την σκέψη σου. Να αντλείς τα καλά από κάθε μέρος που βρίσκεσαι, να γεμίζεις εμπειρίες από τις σπουδές σου, να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν πάθος για αυτό που κάνουν. Έτσι, με ταπεινότητα, αλληλοσεβασμό και αναγνώριση του κοινού οφέλους, μπορείς να δεις τις προσπάθειες σου να αποδίδουν και τα όνειρά σου να γίνονται πραγματικότητα. Αυτό είναι ό, τι πολυτιμότερο μού έμαθε η εμπειρία μου στην Silicon Valley».

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι Επενδυτής Venture Capital, εταίρος στα κεφάλαια επενδύσεων τεχνολογίας Openfund και Big Pi Ventures και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard και θεωρεί ότι η καρδιάς της Καινοτομίας κρύβεται στην παρατήρηση.

«Με απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες και ανοιχτές ομάδες συνεργασίας που συνδυάζουν ανθρώπους με εμπειρία από μεγάλες επιχειρήσεις και μικρότερες καινοτομικές, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις έτοιμες λύσεις που προσφέρουν περιορισμένα αποτελέσματα και να δημιουργήσουμε ιδέες στις οποίες αξίζει να επενδύσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε το μυαλό μας, την επιμονή και την εφευρετικότητά μας, για να μάθουμε από τον τρόπο που πρωτοπορούν οι άλλοι, ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε κι εμείς».