Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στα hot spots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως σε αυτό της Λέσβου, στη Μόρια. Περίπου 9.000 εγκλωβισµένοι πρόσφυγες και µετανάστες στοιβάζονται σε έναν χώρο που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί 3.100 άτοµα, ενώ αξίζει να σηµειώσουµε πως οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται, και µάλιστα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστηµα. ∆ιεθνείς οργανισµοί, µη κυβερνητικές οργανώσεις και ξένα δίκτυα ενηµέρωσης προβάλλουν συνεχώς τις εικόνες ντροπής σε αυτό το σύγχρονο «Νταχάου» που δυσφηµεί τη χώρα µας σε όλο τον κόσµο.

Οι ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, το σχεδόν ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο, οι εκρήξεις βίας και οι συµπλοκές µεταξύ οµάδων απελπισµένων ανθρώπων και τα αυξανόµενα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και πορνείας ταξιδεύουν µέσα από ντοκιµαντέρ και ρεπορτάζ σε ολόκληρο τον κόσµο. Αυτή η θλιβερή εικόνα που επικρατεί εντός του ΚΥΤ Μόριας δυστυχώς τη διαδέχεται και µια άλλη, εξίσου σκληρή, αυτή της καθηµερινότητας των κατοίκων της περιοχής. Καταπατηµένα κτήµατα, καµένα ελαιόδενδρα, ρέµατα και ποτάµια που χύνονται στη θάλασσα είναι µέσα στη βρωµιά, ενώ η αφόρητη δυσωδία από τα λύµατα δεν επιτρέπει σε κατοίκους, επισκέπτες και πρόσφυγες να σταθούν και έχει µετατρέψει όλο το χωριό σε µια τεράστια εστία µόλυνσης.

Απόγνωση

«Ολοι, µετανάστες και κάτοικοι, όσοι βρισκόµαστε εδώ είµαστε θύµατα της πολιτικής της κυβέρνησης» δήλωσε στα «Παραπολιτικά» ο πρόεδρος του χωριού της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, και συνέχισε τονίζοντας πως «όλα αλλάζουν καθηµερινά, αλλά προς το χειρότερο. Ο κύριος Βίτσας µας είχε πει πως θα αποσυµφορηθεί η κατάσταση µέχρι τέλος Σεπτεµβρίου. ∆υστυχώς, όµως, και αυτός µας απογοήτευσε».

Ο κύριος Τρακέλλης στην επικοινωνία που είχαµε µας εξήγησε πως «οι ζωοκλοπές, οι καταπατήσεις στα κτήµατα και οι βανδαλισµοί στη δηµόσια περιουσία δεν έχουν σταµατήσει ούτε στιγµή. Κάθε µέρα ερχόµαστε αντιµέτωποι µε τη βία και τη δυστυχία και ο υπεύθυνος για αυτό ονοµάζεται ελληνική κυβέρνηση».

Σε ερώτησή µας για το αν υπάρχει ανταποδοτικότητα από την ελληνική Πολιτεία στην τοπική κοινωνία για το βάρος που σηκώνει, ο πρόεδρος του τοπικού διαµερίσµατος της Μόριας µάς απάντησε πως «δεν µας έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ από όλα αυτά τα κονδύλια που διαχειρίστηκαν». Ο κύριος Τρακέλλης ήταν καθ’ οδόν για το συντονιστικό που έκανε η επιτροπή αγώνα των κατοίκων. Παρών ήταν και ο γεωργοκτηνοτρόφος της περιοχής ∆ηµήτρης Κοκκινέλης, ο οποίος µας είπε επίσης πως «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» και συνέχισε επισηµαίνοντας πως «οι υπουργοί κάθονται στα γραφεία τους και κουνάν το δάχτυλο».

Τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης πιστοποίησε και ο δήµαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος δήλωσε στα «Παραπολιτικά» πως «εδώ και χρόνια φωνάζουµε πως η κατάσταση είναι δραµατική» και συνέχισε αναφέροντας πως «επιβάλλεται να γίνει µία γενναία αποσυµφόρηση και να δηµιουργηθεί ένα εθνικό σχέδιο του Προσφυγικού ώστε να µην είµαστε στις διαθέσεις των διακινητών».

Σε ερώτησή µας για το αν υπάρχει συνεργασία µε την κυβέρνηση, ο δήµαρχος Λέσβου απάντησε πως «υπάρχει, αλλά στα λόγια». Το Προσφυγικό και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ Μόριας είναι το νούµερο ένα θέµα συζήτησης στο νησί της Λέσβου.

Μετά την αυτοψία που επιχείρησαν τα «Π» το καλοκαίρι στον περιβάλλοντα χώρο κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, ακολούθησε καταιγίδα δηµόσιων παρεµβάσεων, µε την Περιφέρεια αρχικά να βγάζει δελτίο Τύπου και να παραδέχεται τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και να ζητάει από το υπουργείο αποσυµφόρηση. Στη συνέχεια ακολούθησε η Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ, η οποία έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ και οι Γιατροί του Κόσµου εξέπεµψαν SOS.

Την Παρασκευή επισκέφθηκε τη Μόρια και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηµατά, µαζί µε τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Σταµάτη Μαλέλη, ο οποίος δήλωσε στα «Π»: «Η περιφερειάρχης και ο δήµαρχος κρύφτηκαν από το πρόβληµα. ∆εν είχαν εκτιµήσει το µέγεθος του προβλήµατος από τη γένεσή του, το 2015, και έτσι δεν ζήτησαν από την Πολιτεία συγκεκριµένα προγράµµατα και λύσεις. Αρκέστηκαν µόνο στο να φωτογραφίζονται µε την Αντζελίνα Τζολί και τον Πάπα». Σε ερώτησή µας για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Μαλέλης ανέφερε: «Η µόνη λύση είναι τουλάχιστον οι µισοί να φύγουν αµέσως και να πάνε σε άλλα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και η µέγιστη παραµονή όσων κάνουν αίτηση ασύλου να είναι τρεις µήνες».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/9/2018