Η βύθιση του «Αγία Ζώνη 2» δεν είχε σχέση με τα ρήγματα που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο. Εάν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχε πάνω στο πλοίο το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία για αγκυροβολημένο έμφορτο πλοίο πλήρωμα, τότε θα είχε αποτραπεί η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, είναι το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης που έγινε από δύο ειδικούς και αναμένεται να παραδοθεί στον 5ο τακτικό ανακριτή Πειραιά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: ανεξάρτητα από την αιτία των ρηγμάτων, δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τη βύθιση του «Αγία Ζώνη 2». Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι ειδικοί θεωρούν ότι αν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχαν πάνω στο πλοίο οι υπεύθυνοι/αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανοστασίου, τότε θα είχαν δύο επιλογές για να μην προκληθεί η καταστροφή:

1. Να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία απάντλησης υδάτων.

2. Αν η εισροή ήταν μεγάλη και δεν μπορούσε αυτό να γίνει, θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή και να οδηγήσουν το πλοίο στην κοντινότερη ακτή, η οποία δεν απείχε πάνω από 500 μέτρα.