Στις προοπτικές αναστήλωσης της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου με αφορμή το «Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πρόσφατα, ο υπουργός κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα δήλωσε: «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με δηλώσεις στήριξης προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και του νυν Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πραγματοποιηθεί δίπλα από τα απομεινάρια της Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τα social media (https://www.facebook.com/acheloosvalleygreece/) και το Youtbe: https://youtu.be/TEo_SUEPAS8

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

10:30-10:33 Παρουσίαση της εκδήλωσης από την εκπαιδευτικό Νεκταρία Στούκα
10:33-10:35 Βίντεο: Αντόνιο Ταγιάνι, Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
10:35-10:38 Καλωσόρισμα από τον Χρήστο Καπερώνη, Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, εκ μέρους της Επιτροπής στήριξης για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.
10:38-10:41 Καλωσόρισμα από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά.
10:41-10:51 Βάρβαρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας: “Η ιστορία της Γέφυρας Κοράκου μέσα από το πέρασμα των αιώνων.”
10:51-11:06 Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών: “Προοπτικές Αναστήλωσης της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.”
11:06-11:18 Παραδοσιακοί ήχοι από την μπάντα της Κοιλάδας του Αχελώου με θέμα το γιοφύρι του Κοράκου.
11:18-11:30 Φορείς, όπως ο Σύλλογος Γυναικών “Λένω Μπότσαρη”, και οι φιλόξενοι κάτοικοι της περιοχής θα προσφέρουν  παραδοσιακά προϊόντα της Κοιλάδας του Αχελώου με σκοπό να κάνουν γνωστά τοπικά προϊόντα και γεύσεις που με την ιδιαίτερη ταυτότητα και την εξαιρετική ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία και την ιστορία του τόπου.

Λίγα λόγια για τη γέφυρα

Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Τον περασμένο Μάρτιο συμπληρώθηκαν 503 χρόνια από την κατασκευή της και 69 χρόνια από την ανατίναξή της, σε μία προσπάθεια του Δημοκρατκού Στρατού να ανακόψει την επίθεση που δεχόταν, σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφύλιου Πολέμου.

Το ιστορικό γεφύρι χτίστηκε από το Μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα το Β΄ μητροπολίτη Λάρισας που δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία για αυτό και δεν έβαλε το όνομά του ως χορηγός παρά την ονόμασε «του Κοράκου»  λόγω του ύψους της και «επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: ‘πώς με βλέπετε;’, οι μαστόροι του απήντησαν: σαν κόρακα, αυτός τους είπε: ‘ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της’».
 
Οι περιοχές Αργιθέας και Τετραφυλλίας και γενικότερα οι νομοί Καρδίτσας - Άρτας, αν και συνορεύουν, αποκόπηκαν ώς το 1961, οπότε και κατασκευάσθηκε η σημερινή αμαξογέφυρα.
 
Η γέφυρα ήταν κτισμένη πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης -Γόμφων - Αργιθέας - Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία. Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα.
 
Λέγεται μάλιστα ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος. Οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια.

Με δηλώσεις τους κατά καιρούς προσωπικότητες από την Ευρώπη όπως ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αλλά και προκατοχός του Μάρτιν Σούλτς, η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ Σίλβια Κόστα, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, που επισκέφτηκε την περιοχή και είδε από κοντά τα απομεινάρια της γέφυρας, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και πολλοί άλλοι, έρχονται να προστεθούν και αυτοί στις δεκάδες διεθνώς αναγνωρισμένες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες που με παρεμβάσεις έχουν ζητήσει με επιμονή και συνέπεια την ανακατασκευή της.

Η πιό θετική εξέλιξη των προσπαθειών αυτών ήταν η εκπόνηση προμελέτης για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας απο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.