Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ εξελίσσονται ως γνωστόν με ταχείς ρυθμούς και λαμβάνουν χαρακτήρα στρατηγικής συνεργασίας σε "βαρείς" τομείς γεωπολιτκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και η άμυνα. Δεν περιορίζονται όμως εκεί, αντιθέτως επεκτείνονται σε πιο... γευστικά πεδία, δεδομένου ότι τα δύο έθνη πέραν από μεγάλη ιστορία και κοινά συμφέροντα έχουν και εξαιρετική κουζίνα!

Το διαπίστωσαν όσοι είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν στο Urban StrEATS Event που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton και το οποίο διοργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ με την «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε» στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Η δραστήρια Ισραηλινή Πρέσβης του Ιρίτ Μπέν –Άμπα, η οποια προωθεί με μεγάλη επιτυχία τις διμερείς σχέσεις, και οι καλεσμένοι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία πανδαισία γεύσεων εμπνευσμένη εν μέρει από το... street food του Ισραήλ και της Ελλάδας. Το μενού ανέλαβαν δύο γνωστοί Σεφ από τις δύο χώρες, από ελληνικής πλευράς ο Άκης Πετρετζίκης και το ισραηλινό μενού ο Assaf Granit, οι οποίοι ένωσαν δυνάμεις. Ο Assaf παρουσίασε Kade (φύλλο κρούστας με φέτα και mangold (παντζάρι), έναν γευστικότατος τόνο ταρτάρ με αραβική σαλάτα, Chiga (πληγούρι, ντομάτες, πιπεριές και αντζούγιες), σαλάτα με μάραθο, στραγγιστό γιαούρτι, σάλτσα βινεγκρέτ, πάστα ελιάς και για το τέλος ένα εκπληκτικό παγωτό ταχίνι.

Ο Άκης έφτιαξε λαχταριστά αρνίσια χαμπουργκεράκια με σάλτσα τζατζικιού, εκλεκτό σολωμό ταρτάρ με πάπαντομς (ινδικά πιτάκια) και γιαούρτι, μπρουσκέτα με μαριναρισμένες αντζούγιες και μελιτζανοσαλάτα, λαβράκι καρπάτσιο με ελληνική σαλάτα, ελληνικό γιαούρτι πανακότα, και λουκουμάδες με σως σοκολάτας...

Κατόπιν τούτου, επιβεβαώνεται ότι όχι μόνο ο έρωτας αλλά και οι συμμαχίες περνούν από το στομάχι και εν πάση περιπτώσει, αν αυπάρχει συναντίληψη και στο φαγητό, ακόμα καλύτερα. Εξάλλου, όπως τόνισαν οι δύο Σεφ, και οι δύο λαοί έχουν μακραίωνη παράδοση στο φαγητό και κουζίνα η οποία πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω...