Υλικές ζημιές, περιορισμένες όμως για τέτοιο σεισμό, καταγράφηκαν στη Ζακύνθο από το σεισμό των 6,4 βαθμών που έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική και νότια Ελλάδα, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην Αττική και είχε μεγάλη διάρκεια. Σήκωσε στο πόδι όλη την Δυτική Πελοπόννησο, την Πάτρα, την Καλαμάτα, ακόμα και την Κρήτη. Μέχρι και τη νότια Ιταλία και τη Μάλτα υπήρξαν αναφορές ότι οι κάτοικοι ένιωσαν τη δόνηση.

Ισχυροί, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο είναι και οι μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 5,6 Ρίχτερ στις 02:09. Είχε προηγηθεί και ένας ακόμα 5,1 βαθμών στις 01:22. Ήδη, έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.

Τσουνάμι περίπου 15 εκατοστών «σηκώθηκε» στην περιοχή, όπως τόνισε το AmericanEarthquakes.com. 

Καθησυχάζουν οι ειδικοί 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εκτιμώντας πως ο σεισμός της τάξης των 6,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Μιλώντας λίγα λεπτά μετά το σεισμό στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Λέκκας είπε: «Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό».

Και ο Άκης Τσελέντης τόνισε ότι είναι φυσιολογικό να σημειωθεί μετασεισμός ακόμα και της τάξης των 5,9 ή 6 Ρίχτερ. «Πρέπει να γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Μιλώντας στο in.gr συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα ακολουθήσουν πολλοί και μεγάλοι μετασεισμοί. «Ενδέχεται να καταγραφούν σεισμοί 6 ακόμη και 6,2 Ρίχτερ. Δεν θα αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, παρά την φυσιολογική αναστάστωση που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, κοινή είναι η εκτίμηση ότι το νησί άντεξε το ισχυρό χτύπημα. Ο δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς δήλωσε και εκείνος ότι το νησί άντεξε, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκαν, το λιμάνι λειτουργεί κανονικά, ενώ σχολεία και δημόσιες Υπηρεσίες θα μείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. 

Διαβάστε επίσης:

Οι σεισμοί που σημάδεψαν τη Ζάκυνθο

Οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς

Την κατάσταση που επικράτησε στη Ζάκυνθο μετά τις σεισμικές δονήσεις αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο το βίντεο του zantenewstime.gr.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκο Τσίπηρα, «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή». Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημείωσε ωστόσο πως «έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο».

Το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι για περισσότερες από 2 ώρες, λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ, ωστόσο η βλάβη αποκαταστάθηκε. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerazante.gr, ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης. Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση, αφού σύμφωνα με την ιστοσελίδα αποτελεί φαινόμενο κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του.

Επίσης έχει καταγραφεί κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου, χωρίς περαιτέρω προβλήματα ή ατυχήματα:

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.