«Θέλω να χαιρετήσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, του Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που κρατήθηκαν για 168 μέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, ως ένα θετικό πρώτο δείγμα γραφής από την μεριά της Τουρκίας. Όπως επίσης και την αποφυλάκιση πρόσφατα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Θέλω επίσης να χαιρετήσω τη συμβολή της Τουρκίας στο τεράστιο προσφυγικό ζήτημα με τη φιλοξενία 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στο έδαφός της» δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης που επισκέφθηκε ως πρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας την Κωνσταντινούπολη, για την προετοιμασία της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί 19 και 20 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα, με την παρουσία Ευρωπαίων και Τούρκων αξιωματούχων και βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Στο πλαίσιο της συνόδου στην Άγκυρα, προγραμματίζεται επίσης και σειρά συναντήσεων του Έλληνα ευρωβουλευτή με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έγινε δεκτός στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίον ενημέρωσε για τις εργασίες της Επιτροπής στην οποία προεδρεύει, αλλά και για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την σύσφιξη των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης πρόσθεσε επίσης τα εξής:

«Θα ήθελα να τονίσω, ότι όλοι επιθυμούμε μία Τουρκία δημοκρατική, ασφαλή, σταθερή. Μία Τουρκία με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μία Τουρκία παράγοντα ειρήνης στην περιοχή. Είναι όμως ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να δείξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι ασπάζεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την προστασία των μειονοτήτων. Πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Την ελεύθερη έκφραση. Την ελευθερία του Τύπου. Τη θρησκευτική ανεξαρτησία. Πρέπει να δείξει στην πράξη ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα των χωρών που είναι μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Επιθυμία της Ευρώπης, είναι η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».