Απροετοίµαστη, προχείρως ενεργούσα, και κυρίως εµµονική χαρακτηρίζει η Ένωση Εκπαιδευτών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετιστών Αθήνας, μέσω του δικηγόρου της, κου Στάθη Αργυρίου, την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη. 

Αφορμή, η απλοποίηση των κριτηρίων ώστε κάποιος να μπορεί να γίνει εκπαιδευτής αφού όπως προβλέπει ο νέος νόμος, οχι μόνο οι εξετάσεις δεν αυστηροποιούνται αλλάαντίθετα  η μόνη δοκιμασία που θα περνάει κάποιος θα είναι προφορικές εξετάσεις. Αφετέρου  η αμφιλεγόμενη αλλαγή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας  σε ότι αφορά την επανεξέταση ατόμων άνω των 74 ετών µε δικά τους οχήµατα και µε την απουσία Εκπαιδευτών Οδήγησης από τη διαδικασία. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου των εκπαιδευτών. 

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤ/ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Τα συνεχώς αυξανόµενα στατιστικά των τροχαίων ατυχηµάτων στη χώρα µας έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη της αφύπνισης της πολιτείας και των χρηστών του οδοστρώµατος εν γένει. Η διασφάλιση της προστασίας των συγκοινωνιών και η προώθηση της Οδικής Ασφάλειας θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό µέληµα των εκάστοτε Κυβερνήσεων, όντας µακρυά από µικροκοµµατικές σκοπιµότητες, πολιτικά ή άλλως ίδια συµφέροντα, και εγωκεντρικές αντιλήψεις των διοικούντων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Παρόλ’αυτά, και ενώ θα έπρεπε να εξευρεθούν τρόποι, αφενός ορθότερης εκπαίδευσης των νέων υποψηφίων οδηγών, και αφετέρου βελτίωσης των υφιστάµενων κατόχων αδειών οδήγησης, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών επιλέγουν µε σωρεία νοµοθετικών πρωτοβουλιών και Υπουργικών αποφάσεων να καταστήσει ακόµα πιο επισφαλείς τις διαδικασίες εκπαίδευσης, χορήγησης και ανανέωσης αδειών. Στοχοποιώντας, µε πρωτοφανές µένος, του Εκπαιδευτές Οδήγησης, επιχειρεί να προσωποποιήσει τα κακώς κείµενα στις δηµόσιες συγκοινωνίες και προωθεί, µεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Κατάργηση της διαδικασίας αποκτήσεως Άδειας Εκπαιδευτή Οδηγών και αντικατάστασής της µε άλλη που προβλέπει ότι ο οποιοσδήποτε κάτοχος οποιασδήποτε κατηγορίας οδήγησης θα µπορεί µε προφορικές µόνο εξετάσεις να λάβει την Άδεια Εκπαιδευτή. Ενώ δηλαδή µέχρι σήµερα έχουν τεθεί κάποια, ελάχιστα, εχέγγυα της πιστοποίησης ικανότητας των Εκπαιδευτών, που αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του ρόλου ενός Εκπαιδευτή, η σηµερινή Κυβέρνηση επιχειρεί να τα καταργήσει (!!) αναγνωρίζοντας το δικαίωµα εκπαίδευσης σε αµφιλεγόµενης ικανότητας πρόσωπα δίχως την παραµικρή εµπειρία και επαρκή πιστοποίηση.

2. Εξετάσεις πρακτικές των άνω των 74 ετών κατόχων άδειας µε δικά τους οχήµατα και µε την απουσία Εκπαιδευτών Οδήγησης από τη διαδικασία. Το θετικό βήµα, δηλαδή, της επανεξέτασης υποψηφίων οδηγών των οποίων η άδεια έχει λήξει, το προσεγγίζει υποσκελίζοντας ξανά το ρόλο των εκπαιδευτών, οι οποίοι είναι, κατά νόµο, οι µόνοι κατάλληλοι να προετοιµάσουν και να µετεκπαιδεύσουν τους υποψηφίους οδηγούς πεπερασµένης ηλικίας. Δηµιουργεί έτσι πρωτοφανή ανασφάλεια για την Οδική ασφάλεια και την προστασία των λοιπών χρηστών των δρόµων, αφού αποτυγχάνει αφενός να θεµελιώσει µια υγιή και αδιάβλητη διαδικασία µετεκπαίδευσης, αφετέρου δεν προσεγγίζει σε κανένα βαθµό τι γίνεται στην περίπτωση που οι υποψήφιοι οδηγοί, των οποίων η άδεια έχει λήξει, αποτύχουν στις εξετάσεις.

Τους αναγνωρίζει, δηλαδή, επισήµως το δικαίωµα να οδηγούν από και προς τους χώρους εξέτασης ακόµα και όταν έχουν κριθεί ανίκανοι προς τούτο, αδιαφορώντας για την ασφάλεια όλων των υπολοίπων. Η λύση που δόθηκε και επιτρέπει εξετάσεις ατόµων άνω των 74 ετών, είναι, κατά τον αξιότιµο κ. Υπουργό Μεταφορών και Υποδοµών, η ανάγνωση από τους υπερήλικες υποψηφίους, ενός ενηµερωτικού φυλλαδίου 24 σελίδων από την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Αποτυγχάνει έτσι να διασφαλίσει τόσο µια ουσιαστική µετεκπαίδευση, όσο και µια αδιάβλητη διαδικασία ελέγχου των ανεπαρκούντων σε ουσιαστική γνώση εξεταστών, των οποίων η ασφάλεια επίσης τίθεται εν αµφιβόλω, καθώς δε θα ήταν σε θέση να αντιδράσουν κατά τη διαδικασία εξέτασης µε έναν ανίκανο προς οδήγηση υποψήφιο. Τα γεννόµενα ερωτηµατικά είναι δεκάδες και αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες όλων των κατηγοριών που δείχνουν πλέον απροστάτευτοι µπροστά σε µια απροετοίµαστη, προχείρως ενεργούσα, και κυρίως εµµονική Κυβέρνηση.