Λόγω σπουδαιότητας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει το ζήτημα της αναδρομικής φορολόγησης επισφαλών απαιτήσεων των εταιρειών.

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η φορολόγηση με 25% των επισφαλών , δηλαδή των τελικά ανείσπρακτων απαιτήσεων επιχειρήσεων από την 7μελή σύνθεση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ΑΕ κατά του υπουργείου Οικονομικών η οποία είχε επισφαλή απαίτηση ύψους 678.409 ευρώ και φορολογήθηκε αυτοτελώς καθώς είχε κληθεί να πληρώσει φόρο 169.601 ευρώ.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 2238 και 2339/2018 αποφάσεις του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σάρπ) έκρινε ότι είναι αντίθετο στο άρθρο 87 του Συντάγματος το άρθρο 9 του νόμου 3296/2004 που προβλέπει την αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών απαιτήσεων των εταιρειών κ.λπ., έναντι τρίτων.

Σημειώνεται ότι επισφαλής θεωρείται μια απαίτηση η οποία αφορά πιστωτικό τιμολόγιο με συμφωνία καταβολής στο μέλλον . Η εταιρία που κόβει το τιμολόγιο αναλαμβάνει το ρίσκο το επιχειρηματικό ρίσκο ότι μπορεί και να μην εισπράξει ποτέ το τιμολόγιο, καθώς η εταιρεία που τα παρέλαβε αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Αυτή θεωρείται επισφαλής απαίτηση. Εάν το τιμολόγιο εξοφληθεί μέσα στις επόμενες οικονομικές χρήσεις, τότε το ποσό του τιμολογίου υπόκεινται κανονικά σε φόρο.

Αν δεν εξοφληθεί γιατί π.χ η επιχείρηση που είχε παραλάβει το εμπόρευμα έκλεισε, τότε η Δ.Ο.Υ. φορολογεί το ποσό του τιμολογίου αναδρομικά, αυτοτελώς, με συντελεστή 25%.

Αυτό όμως κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Β Τμήμα και θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια.