Απαλλαγή του πρώην υπουργού και βουλευτή, Χρ.Βερελή και άλλων 47 για την υπόθεση της προμήθειας 90 τρόλευ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γνωστή ως υπόθεση Man, αποφάσισε με το υπ΄αριθμόν 1548 /2018 βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Και αυτό διότι όπως δε προέκυψε μετά από χρόνια δικαστικής έρευνας (από το 2009) καμία παράνομη πληρωμή προς τα πολιτικά (ή μη πολιτικά) πρόσωπα τα οποια είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της προμήθειας. Γεγονός που οδήγησε στην απαλλαγή του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα επικαλούμενος λόγους ευθιξίας και άλλων 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άλλοι γνωστοί πολιτικοί.

Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί και τα ονόματα άλλων πολιτικών, που είτε τον αναπλήρωσαν ή μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά το νόμο, ή εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως Γιάννης Μανιάτης, Γεωργίος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Σοφός και πολλοί άλλοι, οι οποίοι επίσης απαλλάχτηκαν.

Στον κατάλογο των απαλλαγέντων είναι κατά τα ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά το νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και δημόσιων λειτουργών.

Το Συμβούλιο όμως διαχώρισε  την υπόθεση για δύο μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά ως 100 χιλιάδες  και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Η έρευνα 

Η έρευνα της υπόθεσης άρχισε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρθηκαν για στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα μάλιστα με τις γερμανικές αρχές το συνολικό ποσό που διακινήθηκε από την εν λόγω εταιρεία ήταν 16 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες πληρωμές σε διάφορες χώρες.

Στη χώρα μας η έρευνα ξεκίνησε το 2009 από την Εισαγγελία της Αθήνας, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη συνέχεια σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς από τον οποίο υποβλήθηκαν αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αλλά και τις κυπριακές αρχές.

Τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν και απεστάλησαν στην ελληνική δικαιοςύνη αναλυτικά στοιχεία, τα οποία οδήγησαν τον ανακριτή σε πλήρη διερεύνηση διαφόρων ποσών που εμφανίζονταν να έχουν κινηθεί από τη γερμανική εταιρία προς εταιρείες συμβούλων και άλλες κατευθύνσεις.

Από τις πολύχρονες έρευνες της Δικαιοσύνης εντοπίστηκε ποσό 1.932.598 ευρώ με αποδέκτες εταιρεία συμβούλων, για το οποίο τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές, καθώς η εταιρεία πράγματι είχε συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλευ από τη Man, την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνικη εταιρεία ΕΛΒΟ.

Επίσης από τη δικαστική έρευνα εντοπίστηκε ποσό 774.999 για τα οποία έγινε δεκτό  ότι ήταν έκπτωση εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας προς την ΕΛΒΟ. Για όλα αυτά τα ποσά έγινε συστηματική έρευνα και όπως αναφέρεται στο βούλευμα «από τα στοιχεία που συνελέγησαν δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα».  

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναφέρεται επί λέξει: «Από την έρευνα αυτή δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH». 

Για τον κ. Βερελή αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.