Σαφές ήταν το μήνυμα του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, απέναντι στην Τουρκία μετά και τις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών (δείτε εδώ).

Ειδικότερα, ο Τζ. Πάιατ σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την προκλητική ρητορική στηρίζοντας, παράλληλα, το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ της. «Οι ΗΠΑ ήταν απόλυτα σαφείς και επαναβεβαίωσαν, όπως έκαναν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί την υφαλοκρηπίδα της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Συμπλήρωσε, δε, πως «ήμασταν επίσης ξεκάθαροι στην ελπίδα μας ότι όλες οι πλευρές θα “ρίξουν” την ένταση στις ρητορικές τους και ξέρω πως η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα στο να συνεχίσει να διατηρεί σταθερές, φυσιολογικές και επιτυχείς σχέσεις με την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρέσβης βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία στο Thessaloniki Summit 2018 (δείτε εδώ).