Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και αντιθέσεων από κληρικούς και λαϊκούς, συνεδριάζει εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφανθεί αναφορικά με την «πρόθεση συμφωνίας» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οποίο -όπως είπε στη συνέχεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός- ανοίγει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

Κατά τη διάρκειά της, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», θα ενημερώσει τα μέλη της Συνόδου για το περιεχόμενο και τη σημασία της κατ' αρχήν συμφωνίας και εν συνεχεία θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισηγήσεως, προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της.

Εν αναμονή τελούν 9.200 κληρικοί, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα, διότι σύμφωνα με το προσύμφωνο θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου και ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος έκανε λόγο -μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1- για μια λεόντειο σύμβαση εις βάρος της Εκκλησίας. Όπως είπε, η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της και η Πολιτεία τίποτα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δύσκολα θα περάσει η συμφωνία από την Ιεραρχία, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή.

Έντονη δυσαρέσκεια και στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με σέβεται ο Ερντογάν και με απαξιώνει ο Τσίπρας».