Ο χειμώνας μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη αλλά στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας έχουν έρθει τα πρώτα χιόνια. Οι κάτοικοι των περιοχών αλλά και όσοι τις επισκέπτονται βλέπουν με χαρά το πρώτο χιόνι να φτάνει στις πόρτες των σπιτιών τους.

Ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας, έχει στηθεί ένα «λευκό σκηνικό». Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. 

Δείτε live εικόνα από τις περιοχές της Ελλάδας: ΦλώριναΠισοδέριΝυμφαίοΣαμαρίνα.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Μοναδικό το χιονισμένο τοπίο που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων πάνω από τα 800 μέτρα.

Αυτή τη στιγμή η μεγάλη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα Περτουλιώτικα λιβάδια το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους, διαγράφοντας ένα κατάλευκο τοπίο.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δουλεύουν συνεχώς όλο το 24ωρο για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Πολλοί επισκέπτες με τις οικογένειες τους και φίλους άρχισαν να έρχονται από χθες να απολαύσουν το χιόνι και το μαγευτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί και σήμερα Κυριακή αναμένονται ακόμη πιο πολλοί.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από την έξοδο της Ελάτης προς Βλάχα, χιονοδρομικό κέντρο, Περτουλιώτικα λιβάδια, Περτούλι, μέχρι και το Περτούλι. Προς Νεραϊδοχώρι ο δρόμος είναι πιο καθαρός με λιγότερο χιόνι.

Κτηνοτρόφοι της περιοχής που τα ζώα τους βόσκουν ελεύθερα, δεν πρόλαβαν να τα μαζέψουν και μάλιστα οι αγελάδες γλύφουν το αλάτι που ρίχνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα στους δρόμους.

Επί ποδός και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης που συντονίζει το έργο του αποχιονισμού, ενώ άντρες του Α.Τ. Πύλης βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους για να διευκολύνουν την διέλευση των αυτοκινήτων.

Στα πεδινά συνεχίζονται επίσης οι έντονες βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία είναι σταθερά στους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά που χιονίζει από τους -2 έως τους +2.

Οι ίδιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και σήμερα, ενώ από αργά το βράδυ και αύριο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται.

ΛΑΡΙΣΑ

Στα 50 εκατοστά φθάνει το χιόνι στο Καταφύγιο Κισσάβου, ενώ ο δρόμος προς το συγκεκριμένο σημείο είναι κλειστός, όπως επισημαίνει ο Νίκος Σελήνης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνοδεύει και με φωτογραφικό υλικό.

Πάντως, σύμφωνα με το larissanet.gr, στην ορεινή Σπηλιά Κισσάβου σημειώνεται βροχόπτωση με το χιόνι να μην έχει «μπει» στο χωριό.

ΦΛΩΡΙΝΑ

Η χιονόπτωση που επικρατεί στην περιοχή από χθες «έντυσε» στα λευκά και τον πανέμορφο οικισμό του Νυμφαίου, στη Φλώρινα, με το τοπίο να είναι άκρως χειμωνιάτικο και όμορφο. 

ΓΡΕΒΕΝΑ

Οι Χιονοπτώσεις που έχουμε σήμερα σε ολόκληρο το Νομό Γρεβενών και το τοπίο που έχει δημιουργηθεί μαγεύει. Η μεγάλη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 50 πόντους ενώ η μετακίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. 



ΚΟΖΑΝΗ

«Η έντονη χιονόπτωση που επικρατεί στην περιοχή στάθηκε αιτία να εγκλωβιστούν λίγο μετά τις 11.30 το πρωί στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στη Βλάστη, περίπου 30 άτομα από σύλλογο της Κοζάνης! Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, η εν λόγω ομάδα είχε ανεβεί για εκδρομή με τα αυτοκίνητά της και απεγκλωβίστηκε μετά από προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Όλα τα μέλη της είναι καλά στην υγεία τους», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.  

Όπως τόνισε, σχετικά, μιλώντας για το συμβάν στο «e-ptolemeos.gr» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομος Ασλανίδης, πρόκειται για εκδρομείς που είχαν ανέβει από Παρασκευή – Σάββατο στο εν λόγω καταφύγιο, το οποίο είναι 3 χιλιόμετρα πάνω από τη Βλάστη. Λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης ζήτησαν το πρωί τη συνδρομή των αρμοδίων προκείμενου να τους «ανοίξουν» δρόμο, όπως και έγινε, από τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Στο Χ.Κ Βασιλίτσας μετά τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση το χιόνι έχει φτάσει στα 20 εκατοστά, ενώ αυτή την ώρα η θερμοκρασία δείχνει -3 βαθμούς Κελσίου.



ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

Χρώμα λευκό και στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας αλλά και οι περιοχές στα Βόρεια. Ο υδράργυρος κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα και οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με φόντο το λευκό χρώμα στα ορεινά της Ελλάδας.

Δείτε live εικόνα από τις περιοχές της Ελλάδας: Φλώρινα, Πισοδέρι, Νυμφαίο, Σαμαρίνα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία...

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για τον νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας- Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών και Νάουσας-Σελίου.

Στον νομό Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας- Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς.

Τέλος, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής- Λιβαδίων, στο Κιλκίς.

Απαγόρευση στον απόπλου

«Δεμένα» θα μείνουν, τουλάχιστον μέχρι τις απογευματινές ώρες, τα πλοία ανοιχτού τύπου ("παντόφλες"), που εκτελούν δρομολόγια Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας- Παξών, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Το απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, καθώς οι άνεμοι φτάνουν στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ. Να σημειωθεί ότι κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου.

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια βρίσκεται για δεύτερη ημέρα και η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά εξαιτίας των έντονων θυελλωδών ανέμων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο δελτίο καιρού, το οποίο γνωστοποιεί το απαγορευτικό απόπλου από Ζάκυνθου και Κεφαλονιά προς Κυλλήνη και αντίθετα, έως τις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου.