«Φρένο» στα υπέρογκα πρόστιμα των ελεγκτών της εφορίας χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής τεκμηρίωση και ενδελεχής έλεγχος, βάζει με νέα απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, σύμφωνα με το σκεπτικό του ανωτάτου δικαστηρίου, όταν οι ελεγκτές εντοπίζουν σε φορολογούμενο περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα, δεν επαρκεί απλώς να το αποδίδουν σε φοροδιαφυγή κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, όπως συνήθως κάνουν, αλλά θα πρέπει να το τεκμηριώνουν, εξετάζοντας σε βάθος όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ένας οικονομολόγος και η δικηγόρος σύζυγος του, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ επειδή είχαν λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

Οι ελεγκτές, αφού δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την πηγή του εισοδήματος, αποφάσισαν ότι η προσαύξηση είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα απόκρυψης εισοδημάτων από την εργασία τους και προχώρησαν στην επιβολή εξαιρετικά μεγάλων προστίμων.

Στην περίπτωσή τους οι ελεγκτές, ήταν σαφές πως δεν είχαν ερευνήσει επαρκώς τις τραπεζικές συναλλαγές, ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι φοροδιαφεύγουν.

Πλέον, με την απόφαση αυτή το έργο των ελεγκτών γίνεται δυσκολότερο, καθώς όχι μόνο θα πρέπει αν πραγματοποιούν καλούς ελέγχους, αλλά και να βρίσκουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις αποφάσεις τους και τα πρόστιμα.