Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια των ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή,στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που έχει κηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ.

Μέλη σωματείων και εργατικών κέντρων συγκεντρώθηκαν, νωρίτερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Με βασικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε», η ΓΣΕΕ απαιτεί μεταξύ άλλων: «κατάργηση της φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές».

Στη Βουλή βρέθηκαν και τα μέλη του ΠΑΜΕ που νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές καθώς και την κατάργηση των πρόσφατων ασφαλιστικών νόμων.

Πέντε συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη

Πέντε συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

– Κάλεσμα σε συνδικάτα και σωματεία έχουν απευθύνει τα μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ( Π.Α.ΜΕ) και θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

-Την ίδια ώρα, συγκέντρωση έχουν προγραμματίσει μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στην πλατεία Καμάρας.

-Στις 10:30 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση μέλη της Ο.Κ.Δ.Ε και οι διανομείς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία. Όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων ενδεχομένως να ακολουθήσει μοτοπορεία.

-Για προσυγκέντρωση, έχει κάνει κάλεσμα η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης στις 10.00 στη συμβολή των οδών Αγν. Στρατιώτου με Φιλίππου.

-Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) απευθύνει κάλεσμα ενότητας και συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί μπροστά στο Ε.Κ.Θ.

Στις 17.00 το απόγευμα έξω από τα γραφεία των Παιδικών Χωριών SOS, στην Ερμού 10, διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσουν μέλη του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών για την επαναπρόσληψη ενός συναδέλφου τους.

Ποιοι απεργούν 

Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, προαστιακό, τραμ και τρόλεϊ

Ειδικότερα, χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, προαστιακό σιδηρόδρομο, τραμ και τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη

Επίσης, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια των τρένων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, ακινητοποιημένοι θα μείνουν όλοι την ημέρα οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ.

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, ενώ στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία (ΟΑΣΑ) από την έναρξη της βάρδιας (05:00 το πρωί) έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων θα επέλθει έως τις 10:00, ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Διαφορετικές ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ η οποία θα ξεκινά από τις 10:45 έως τις 16:45.

Δεμένα και τα πλοία

Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα μείνει η χώρα την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, με δικά της αιτήματα, αποφάσισε σε συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Η κινητοποίηση της ΠΝΟ η οποία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα αρχίσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Στάσεις εργασίας και στον ΟΑΣΘ

Με δύο στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, μία στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 το πρωί και μία από τις 21.00 μέχρι και τη λήξη της νυχτερινή βάρδιας. Όλα τα υπόλοιπα προγραμματισμένα δρομολόγια της ημέρας θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας παρατηρήθηκε από νωρίς το πρωί εξαιτίας της απεργίας που έχουν προκηρύξει εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Η κίνηση σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής είναι ιδιαίτερα αυξημένη αυτή την ώρα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, μεγάλη κίνηση παρατηρείται και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Κηφισού, στην Πέτρου Ράλλη (από Θηβών έως Κηφισό), στην Κατεχάκη, στην άνοδο της Βασ. Σοφίας, στη Βασ. Κωνσταντίνου, στην άνοδο της Συγγρού (από το ύψος της Λαγουμιτζή) και στη Βασ. Αμαλίας.