Προβλήματα στην υδροδότηση περιοχών των Χανίων προκάλεσε η κακοκαιρία, καθώς λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της νύκτας προκλήθηκε αύξηση της θολότητας του νερού στην πηγή της Αγυιάς και των υδρομαστεύσεων του Βαρυπέτρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, στις 2:30 τα ξημερώματα έγινε διακοπή τροφοδοσίας της πόλης των Χανίων με νερό από το συγκρότημα της Αγυιάς και οι περισσότερες υδροδοτούμενες περιοχές καλύπτονται από τις δεξαμενές Βαντέ που τροφοδοτούνται πλέον από τις γεωτρήσεις μεγάλου βάθους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Ιδιαίτερα επηρεάστηκαν οι περιοχές της Νέας Χώρας που παίρνουν νερό από την Αγυιά και η Δεξαμενή του Βαρυπέτρου που καλύπτει τις περιοχές Βαρυπέτρου, Μυλωνιανών, Μαρμαρά, Λυγιδέ και Ποτιστηριών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η περιοχή της Νέας Χώρας διασυνδέθηκε από τα ξημερώματα με τη δεξαμενή του Αγίου Ιωάννη και, ήδη, τροφοδοτείται με καθαρό νερό από τις γεωτρήσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Επίσης, η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. αναφέρει ότι εκκενώνει την υδρομάστευση Βαρυπέτρου προς τη λίμνη της Αγυιάς και θα αρχίσει να τροφοδοτεί εκ νέου τη δεξαμενή μόλις εκλείψει η θολότητα.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης παρακαλεί τους κάτοικους των περιοχών αυτών «να μην κάνουν χρήση του νερού της βρύσης μέχρι τον καθαρισμό του από τη θολότητα».

Οδηγίες της Περιφέρειας προς τους πολίτες του Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης καθώς όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου πολιτικής προστασίας, «στην Κρήτη ήδη υπάρχει σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, καθώς επίσης και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού».

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας καλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες για αποφυγή των μετακινήσεων κατά την αιχμή των καιρικών φαινομένων και για όσους μετακινούνται προτείνεται το ταξίδι κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις κεντρικές αρτηρίες και όχι από τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

Όσοι μετακινούνται καλούνται να εξοπλίσουν το όχημα τους με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ενημερώσουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και να υπακούουν στις υποδείξεις των τοπικών αρχών.

Εν τω μεταξύ, ο δήμος Ηρακλείου με ανακοίνωση του κάνει γνωστό ότι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για όσους επιθυμούν την διαμονή τους εκεί.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Πατρέων 

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 3 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα λαμβάνονται λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Ε.Μ.Υ.

Ειδικότερα, το προσωπικό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία, σε άμεση και στενή συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Λάρισα: Σχέδιο για την πιθανότητα χιονόπτωσης στη πόλη από τον δήμο 

Σε σχεδιασμό για την πιθανότητα χιονόπτωσης στη πόλη της Λάρισας για αύριο Πέμπτη, έχει προχωρήσει ο δήμος Λαρισαίων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο δήμος Λαρισαίων έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων (προετοιμασία μηχανημάτων και εξοπλισμού, προμήθεια αλατιού, οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες κ.α.)

Μεταξύ άλλων, ο δήμος καλεί του πολίτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης στη πόλη της Λάρισας, όπως είναι η μόνωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων με τα αυτοκίνητα, η τήρηση κανόνων οδικής συμπεριφοράς, αλλά και να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναμένεται να προκαλέσει η κακοκαιρία (αποχιονισμός πεζοδρομίων μπροστά από σπίτια και καταστήματα κ.α.).