Καταιγίδα ξέσπασε στην Αττική το πρωί της Πέμπτης (11/02) λίγο μετά τις 10 το πρωί, την ώρα που άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στα δυτικά, πλήττονται από σφοδρές βροχοπτώσεις από τα ξημερώματα. Η βροχή προκάλεσε αρκετά, αλλά όχι σοβαρά προβλήματα στις οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ αρκετά προβλήματα προκλήθηκαν στα βόρεια προάστια και στο κέντρο της Αθήνας.



Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός και φόβοι για πλημμύρες από την κακοκαιρία "Π": Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

Πλήττεται από την κακοκαιρία η Πάτρα - Διακοπή κυκλοφορίας στην Αθηνών-Πατρών

Έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης στη Δυτική Ελλάδα. Ιόνια νησιά και Αχαΐα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω του καιρού και ήδη καταιγίδες, ισχυρές βροχές μέχρι και υδροστρόβιλος έκαναν την εμφάνισή τους. 

Δυνατές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι πλήττουν την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, στις 10 το πρωί έκλεισε η ΕΟ στο ρεύμα προς Αθήνα, στο 160ό χλμ., λόγω έντονης λασπορροής από το βουνό από τη βροχόπτωση. Τα αυτοκίνητα κάνουν υποχρεωτική αναστροφή προς την Πάτρα (γυρνάνε πίσω).

Διακοπή κυκλοφορίας έχει επιβληθεί και στην παλαιά ΕΟ, για τον ίδιο λόγο. Επίσης στην περιοχή Μετόχι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων διενεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας.

Ήδη σε δρόμους της Πάτρας καταγράφεται συσσώρευση υδάτων από την κακοκαιρία. H Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Aστυνομία και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε εγρήγορση για την παροχή βοήθειας.

Δρόμοι μετατράπηκαν για ακόμη μια φορά σε λίμνες, με τους καταστηματάρχες να σπρώχνουν με τις σκούπες τα νερά.

Ειδικότερα, εξαιτίας της καταιγίδας καταγράφηκε συσσώρευση υδάτων στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στις παραλιακές οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Όθωνος-Αμαλίας, καθώς και στην παραλιακή λεωφόρο Ακτή Δυμαίων.

Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν σε δρόμους του κέντρου, αλλά και συνοικιών της πόλης, καθώς και στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στη Δημοτική Ενότητα Ρίου.

Στην οδό Σολωμού έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, με τους καταστηματάρχες να έχουν βγει με τις σκούπες προκειμένου να εμποδίσουν τα νερά να μπουν μέσα στα μαγαζιά τους.

3834299
3834300
ezgif_com-webp-to-jpg__18_
ezgif_com-webp-to-jpg__17_
ezgif_com-webp-to-jpg__16_
ezgif_com-webp-to-jpg__15_
ezgif_com-webp-to-jpg__14_
ezgif_com-webp-to-jpg__13_
ezgif_com-webp-to-jpg__12_

Μέχρι την οροφή των αυτοκινήτων έφτασαν τα νερά στο Ρίο

Μέχρι την οροφή των αυτοκινήτων έφτασε το νερό στην περιοχή του Ρίου.

Η δυνατή βροχή που έπεσε στην Πάτρα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή και υπήρξαν οδηγοί που στην κυριολεξία αποκλείστηκαν από τα νερά και κινδύνεψαν. Οι φωτογραφίες είναι από τη γέφυρα στην περιοχή κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Ρίο, λίγη ώρα μετά που έπεσε η στάθμη του νερού.

3834312
3834310
3834309
3834307
3834306
3834304
3834303

Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδός Αθηνών - Πατρών έχει διακοπεί στη X/Θ 161,000 (Ελαιώνας) στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών και στα δύο ρεύματα. Ακόμα, στην περιοχή Μετόχι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων διενεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας.

Η έντονη βροχόπτωση συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, που φθάνει και τα 5 Μποφόρ η έντασή τους. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί στους κεντρικούς και τους παραλιακούς δρόμους εξαιτίας της ολισθηρότητας, των λιμνάζοντων υδάτων αλλά και της μικρής ορατότητας κατά περιόδους. 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στην νέα Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, στη Χ/Θ 161,000 (Ελαιώνας) στο ρεύμα προς Αθήνα
  • Στην ίδια περιοχή (Ελαιώνας) στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Στην περιοχή Μετόχι
  • Στην επαρχιακή Οδό Πούντας-Καλαβρύτων, στο ύψος του Μέγα Σπηλαίου και στα δύο ρεύματα λόγω κατολίσθησης.

Σύμφωνα με την Τροχαία διενεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Ισχυρή καταιγίδα στο Μεσολόγγι - Ακινητοποιήθηκαν αυτοκίνητα, πλημμύρισαν δρόμοι

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το πρωί της Πέμπτης (2/11) και το Μεσολόγγι και τις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους καθήλωσαν τα αυτοκίνητα, καθώς υπήρχε πρόβλημα και με την ορατότητα, ενώ σε αρκετά σημεία της πόλης οι δρόμοι πλημμύρισαν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προσπαθούσαν να κρατήσουν τα νερά έξω.

Κακοκαιρία και στην Κέρκυρα

Η σφοδρή κακοκαιρία «σάρωσε» και την Κέρκυρα. Λόγω των ισχυρών καταιγίδων που «έπνιξαν» το νησί, προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Χωρίς ρεύμα είναι η περιοχή του Κατάκολου, του Αγίου Προκοπίου, τμήμα των Καναλιών και του Ποταμού.

Καλάβρυτα: Κατολίσθηση λόγω της έντονης βροχόπτωσης 

Στην επαρχιακή οδό Πούντας Καλαβρύτων στο ύψος του Μέγα Σπηλαίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων -και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας- λόγω κατολίσθησης.

Φερτά υλικά κλείνουν σε αρκετά σημεία τον δρόμο.

Κακοκαιρία-εξπρές το Σάββατο με μορφή "γραμμής λαίλαπας"

Τη μορφή «γραμμής λαίλαπας» παρουσιάζει η κακοκαιρία-εξπρές που αναμένεται να πλήξει με σφοδρές καταιγίδες πολλές περιοχές της χώρας το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ο μετεωρολόγος του OPEN τόνισε ότι τα φαινόμενα θα είναι αρκετά σφοδρά και θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά προς τα νότια, νοτιοανατολικά τμήματα. «Περνάει στην ουσία ένα ψυχρό μέτωπο, συγκρούνται δύο διαφορετικές αέριες μάζες, ο ψυχρός και ο θερμός αέρας». 

Η κακοκαιρία θα δώσει πολλές βροχές, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Σάββατο και Κυριακή. Ένα γρήγορο πέρασμα θα κάνει η κακοκαιρία και από το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με πιο χαμηλές εντάσεις. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γραμμή, η οποία ξεκινά από τα βόρεια προς τα νότια, θα έχει όμως μικρό πλάτος. Θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Είναι οι «καταιγίδες λαίλαπας», στο ψυχρό μέτωπο δηλαδή, όταν περνά αυτός ο ψυχρός αέρας και συναντά πιο θερμό δημιουργεί όλο αυτό, εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης. 

Μπορεί να έχουμε χαλαζοπτώσεις, να έχουμε μεγάλο όγκο νερού και έντονο αριθμό κεραυνών, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος. «Χρειάζεται προσοχή», σημείωσε. 

Καλλιάνος: "Ανησυχητική η κατάσταση που έρχεται το Σάββατο"

«Φαίνεται πως το Σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο. Με προβληματίζει το σύστημα που έρχεται, θα δώσει αρκετά χιλιοστά βροχής. Έως και την Παρασκευή θα έχουμε κάποιες ήπιες βροχοπτώσεις και αυξημένες θερμοκρασίες. Όμως η σοβαρή επιδείνωση θα έρθει το Σάββατο με βροχές και έντονες καταιγίδες. Θα υπάρχει αστάθεια. Βλέπω αστάθεια καταιγιδοφόρων νεφών», τόνισε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Είναι ανησυχητική η κατάσταση. Στη Δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν δυνατές μπόρες και καταιγίδες. Όσο περνάει η ώρα, το σύστημα θα μετακινείται ανατολικότερα και θα επηρεάσει και την Αττική. Θα έχουμε κάποιες καταιγίδες. Θα υπάρξει γραμμή λαίλαπας καταιγίδων», πρόσθεσε στο MEGA ο κύριος Καλλιάνος.

Στο μεταξύ, ο γνωστός μετεωρολόγος είχε αναφέρει στο Facebook πως η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη με μεγάλη ύψη βροχής από το φαινόμενο «Π».

Η πρόγνωση του καιρού από σήμερα μέχρι και την Κυριακή από την ΕΜΥ - Εν αναμονή έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η καιρική διαταραχή θα έχει διάρκεια περίπου 24 ωρών και θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα Πέμπτη στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας.

 

Τις βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 22 με 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Γρήγορη βελτίωση αναμένεται στα δυτικά και σταδιακά από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με τοπικές βροχές ή όμβρους στα δυτικά και βόρεια και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως και τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και κυρίως τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. Βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-11-2023

Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα δυτικά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες βροχές.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 24 με 26 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 04-11-2023

Σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα αρχικά θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, γρήγορα όμως θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα επηρεάσουν και την ανατολική νησιωτική χώρα. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-11-2023

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ο καιρός θα βελτιωθεί και μόνο στα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται τοπικές βροχές έως το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και λίγες βροχές στα βορειοδυτικά από το απόγευμα.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νότιοι έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.

Τι είναι η κακοκαιρία "Π" που έρχεται το Σαββατοκύριακο: Βροχές με νότιο νοτιοδυτικό ρεύμα - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μια απότομη αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη (2/11), ενώ το Σαββατοκύριακο το άστατο και βροχερό σκηνικό θα επεκταθεί στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία «Π», όπως την ονομάζουν οι μετεωρολόγοι, θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την Πέμπτη θα δούμε στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έναν καιρό τύπου «Π» – δηλαδή αν το παρατηρήσουμε σχηματίζει το γράμμα Π με βροχές στα δυτικά, προς τη βόρεια Ελλάδα και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσιάζει  εικόνα που αποτυπώνει τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία «Π» που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο.

Η αναλυτική πρόγνωση

Την Πέμπτη (2/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική βορειοδυτική  Ελλάδα, τη βόρεια βορειοανατολική χώρα και τα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Τέλος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από τις βραδινές - νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (3/11) στη βορειοδυτική Ελλάδα και το Σάββατο (/11) σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα θα εκδηλωθούν αξιόλογης έντασης βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα θα επικρατήσουν άνεμοι νότιων διευθύνσεων με ένταση ως τα 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία Ciaran θα πλήξει την Ευρώπη

Από την άλλη οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας με την ονομασία Ciaran η οποία από σήμερα αναμένεται να πλήξει τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως περιοχές της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. «Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό που έχει σχηματιστεί στον Ατλαντικό κινούμενο προς τα νότια της Αγγλίας και αναμένεται να ενισχυθεί ενισχυθεί προσεγγίζοντας ελάχιστη βαρομετρική πίεση ακόμη και κάτω από τα 950 hPa. Η κακοκαιρία με το όνομα «Ciaran» προβλέπεται να προκαλέσει ριπές ανέμου ακόμη και πάνω από τα 180 χλμ την ώρα σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας όπου και αναμένονται οι περισσότερες ζημιές και καταστροφές» αναφέρει στο protothema.gr ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr. Όπως επισήμανε κυριότερα προβλήματα αναμένεται να εντοπιστούν στις μετακινήσεις, σε δρομολόγια, πλοίων, πτήσεις αεροπλάνων και δρομολόγια τρένων όπου γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές αναμένεται να κλείσουν λόγω της καταιγίδας Ciaran.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα climatebook.gr όπου ο κ. Λαγουβάρδος με άλλους ερευνητές καταθέτουν τις απόψεις τους για τον καιρό, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού αναμένονται κύματα ύψους 6 έως 8 μέτρων, ενώ κατά μήκος της Μάγχης αναμένονται κύματα ύψους περίπου 6 μέτρων. «Επιπλέον, ένα σοβαρό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία των φύλλων στα δέντρα. Λόγω της ηπιότητας του φθινοπώρου 2023 και στη Δυτική Ευρώπη, τα δέντρα βρίσκονται περίπου 10 ημέρες πίσω από τον χειμερινό λήθαργο. Έτσι, τα φύλλα παραμένουν παρόντα σε πολλά είδη. Η αντίσταση στον αέρα επομένως θα είναι ισχυρότερη και αυτό θα ωθήσει πολλά δέντρα στην πτώση τους».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο η κακοκαιρία αυτή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο μιας και τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή ανά δυο χρόνια έχουν υπάρξει παρόμοια βαρομετρικά χαμηλά με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές βροχοπτώσεις. «Τα συστήματα αυτά που επηρεάζουν τη Μεσόγειο λόγω του Ατλαντικού μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ βαθιά δηλαδή είναι μετεωρολογικές βόμβες που βαθαίνουν και η πίεσή τους πέφτει πολύ χαμηλά που σημαίνει ότι στην περιφέρεια αυτού του βαρομετρικού χαμηλού δημιουργούνται εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τους μέσους ανέμους στα 10 μποφόρ και με ριπές φθάνουν τα 160-180 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως βλέπουμε και στους χάρτες πρόγνωσης από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως την Πέμπτη θα επηρεάσει τη δυτική Ευρώπη και κυρίως τη Μ. Βρετανία τη Γαλλία το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ αργότερα θα κατευθυνθεί ανατολικότερα και προς την Ιταλία και την Ελλάδα».