«Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες», οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης περιείχε ο φάκελος που απεστάλη στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Χθες, περίπου 24 ώρες μετά την αποστολή του ύποπτου δέματος στην πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου, καταγράφηκε μπαράζ παρόμοιων κρουσμάτων σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ο αποστολέας από την Ινδία ήταν κοινός σε όλους τους φακέλους που ανέγραφαν ως παραλήπτες του Πρυτάνεις.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων ενώ συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μέχρι τώρα, πέραν αυτού στην Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.

Συνολικά τα ιδρύματα στα οποία εστάλησαν ύποπτοι φάκελοι είναι οι εξής:

-πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη
-στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου
-στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (είχε παραληφθεί μέσα Δεκέμβρη)
-στην ΑΣΠΑΙΤΕ
-στα Χανιά
-στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο
-στην Κέρκυρα
-στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς
-στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη (είχε παραληφθεί μέσα Δεκέμβρη)
-στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη
-στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα
-στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη
-ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
-στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο όμως (είχε παραληφθεί από μέσα Δεκεμβρίου)

Παραμένουν σε συναγερμό οι Αρχές
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερώσει τα ΕΛΤΑ και στο Υπουργείο Παιδείας για την υπόθεση και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν νέου περιστατικού.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, ο παραλήπτης δεν πρέπει να τον ανοίξει, παρά να ενημερώσει άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν, ωστόσο, ανοιχτεί ο παραλήπτης πρέπει να παραμείνει στον χώρο και να ενημερώσει άμεσα τις Αρχές προκειμένου να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες.