Νέο μπαράζ αποστολής φακέλων με ύποπτο περιεχόμενο από την Ινδία συνεχίζεται σήμερα, με αποδέκτες πρυτάνεις και διευθυντές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Από το πρωί έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, στο ΤΕΙ λαμίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί έφθασε ύποπτος φάκελος στο γραφείο του Πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Τριανταφύλλου, στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το tempo24.gr, στο σημείο έσπευσε με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή της Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας για να παραλάβει με ασφάλεια τον φάκελο.
Ο φάκελος που έφτασε το γραφείο κίνησε τις υποψίες μετά και τα περιστατικά των τελευταίων ημερών και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανείς από τους υπαλλήλους δεν ήρθε σε επαφή με το περιεχόμενο του.

Και ο πρύτανης του ΤΕΙ της Λαμίας είναι μεταξύ των αποδεκτών ύποπτων δεμάτων που αποστέλλονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ινδία. Μάλιστα στο γραφείο του έφθασαν στις 28 Δεκεμβρίου δύο δέματα από την Ινδία, τα οποία άνοιξαν ανυποψίαστοι οι υπάλληλοι του ιδρύματος και διαπίστωσαν ότι περιλαμβάνουν διαφημιστικό υλικό. Οι υπάλληλοι δεν ένιωσαν κάποια ενόχληση, ωστόσο μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, αποφάσισαν σήμερα, λίγο πριν τις 9 σήμερα το πρωί, να καλέσουν την αστυνομία. Στο ΤΕΙ Λαμίας έφθασαν και πυροσβέστες της ΕΜΑΚ για να παραλάβουν τους φακέλους, προκειμένου να εξεταστούν από τις αρμόδιες Αρχές για να διαπιστωθεί αν περιείχαν κάτι επικίνδυνο.

Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε με τα ΕΛΤΑ, στις 8:15 σήμερα, ακόμη ένας ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Αμέσως, ενημερώθηκε η αστυνομία και η πυροσβεστική προκειμένου να παραλάβει την ύποπτη αλληλογραφία η ΕΜΑΚ. Για προληπτικούς λόγους, τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο θα υποβληθούν σε εξετάσεις, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον «Δημόκριτο».

Σειρά είχε η Θεσσαλονίκη, όπου λίγο μετά τις 10 π.μ. κλήθηκαν οι Αρχές λόγω ενός φακέλου που παραδόθηκε στην γραμματεία ιδιωτικού κολεγίου. Η περιοχή γύρω από το κτίριο του ιδρύματος έχει αποκλειστεί λόγω της εν εξελίξει έρευνας.

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ανακοίνωση σχετικά με τον φάκελο με ύποπτο περιεχόμενο που έφθασε στην Πρυτανεία εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο φάκελος περιήλθε ταχυδρομικώς στη γραμματεία της Πρυτανείας κι όταν, από τις εξωτερικές ενδείξεις, διαπιστώθηκε ότι είχε αποσταλεί από την Ινδία και επειδή είχαν προηγηθεί παρόμοιες ύποπτες αποστολές από τη συγκεκριμένη χώρα σε άλλα πανεπιστήμια, ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές. Το απόγευμα της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των αρχών παρέλαβαν τον φάκελο, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, εκτός από το ΠΑ.ΜΑΚ, έχουν εντοπιστεί φάκελοι με χώρα αποστολής την Ινδία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Φάκελος εστάλη και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Τι έδειξε η ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους

«Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες», οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης περιείχε ο φάκελος που απεστάλη στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Χθες, περίπου 24 ώρες μετά την αποστολή του ύποπτου δέματος στην πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου, καταγράφηκε μπαράζ παρόμοιων κρουσμάτων σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ο αποστολέας από την Ινδία ήταν κοινός σε όλους τους φακέλους που ανέγραφαν ως παραλήπτες του Πρυτάνεις.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων ενώ συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μέχρι τώρα, πέραν αυτού στην Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.

Παραμένουν σε συναγερμό οι Αρχές

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερώσει τα ΕΛΤΑ και στο Υπουργείο Παιδείας για την υπόθεση και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν νέου περιστατικού.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, ο παραλήπτης δεν πρέπει να τον ανοίξει, παρά να ενημερώσει άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν, ωστόσο, ανοιχτεί ο παραλήπτης πρέπει να παραμείνει στον χώρο και να ενημερώσει άμεσα τις Αρχές προκειμένου να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες.