Ανατροπή στην υπόθεση της Novartis φέρεται να προκαλεί η ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της έρευνας, που αναµένεται άµεσα και σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες τις επόµενες εβδοµάδες! Κοµβικό σηµείο προκειµένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες από την Εισαγγελία Καταπολέµησης της ∆ιαφθοράς, η οποία ερευνά εξολοκλήρου την υπόθεση για πολιτικά πρόσωπα και µη, αποτελεί η αναµενόµενη παράδοση του πορίσµατος της γενικής επιθεωρήτριας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο πόρισµα γίνεται καταγραφή πρακτικών (αποφάσεων κ.λπ.), που ενδεχοµένως ευνόησαν τη φαρµακοβιοµηχανία όσον αφορά το καθεστώς της τιµολόγησης φαρµάκων. Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, προς το παρόν δεν προκύπτουν ευρήµατα που να στοιχειοθετούν το αδίκηµα της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, µε την παράδοση του πορίσµατος της κυρίας Παπασπύρου η Εισαγγελία ∆ιαφθοράς θα κινήσει τις διαδικασίες προκειµένου -κατά πληροφορίες- να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος εµπλεκόµενων προσώπων σε κάποιες περιπτώσεις, να κληθούν µε την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων άλλοι ή και να αρχειοθετηθεί η έρευνα για όσους δεν προκύπτουν ενδείξεις αξιόποινης συµπεριφοράς. Ενα σενάριο στο οποίο επιµένουν ανώτατες δικαστικές πηγές το τελευταίο διάστηµα είναι πως η έρευνα θα «σπάσει» ανά χρονικά διαστήµατα, για παράδειγµα 2010-2012 ή 2009-2013, κάτι ωστόσο που µπορεί να οδηγήσει ουσιαστικά σε κατακερµατισµό της µε αµφίβολα αποτελέσµατα, όπως επισηµαίνουν νοµικοί κύκλοι.

Το γράφουν

Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, ήδη έχουν αρχίσει οι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς να γράφουν το πόρισµά τους αξιοποιώντας το υλικό που έχουν συλλέξει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, στοιχεία για λογαριασµούς των ελεγχόµενων πολιτικών από πιστωτικά ιδρύµατα του εξωτερικού, ενώ η έρευνα για τους λογαριασµούς στις ελληνικές τράπεζες είναι ακόµα σε εξέλιξη, χωρίς µέχρι στιγµής αυτή να έχει αποδώσει κάποια στοιχεία.

Πάντως, εισαγγελικές πηγές επιµένουν πως δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη χρηµάτων από επιλήψιµες συναλλαγές, καθώς η δίωξη κατά πολιτικών προσώπων για δωροδοκία µπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη δεδοµένων για «µαύρο» πολιτικό χρήµα, αλλά µε µόνα στοιχεία καταθέσεις, έγγραφα και λοιπά. Στα έγγραφα οι δικαστικές πηγές περιλάµβαναν ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, µηνύµατα σε τηλέφωνα, χειρόγραφες σηµειώσεις και όλα αυτά σε συνδυασµό µε µαρτυρικές καταθέσεις και υπουργικές αποφάσεις που µπορεί να θεωρηθεί πως ευνόησαν τη Novartis. Νοµικοί κύκλοι θέτουν σοβαρά ερωτήµατα για το κατά πόσο σε µεταγενέστερο δικονοµικό στάδιο θα µπορεί να σταθεί η στοιχειοθέτηση αξιόποινων πράξεων, ιδίως εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από τη µία για µη ύπαρξη στοιχείων για επιλήψιµες συναλλαγές και εάν, από την άλλη, συνυπολογίσει κανείς πως η αξιοπιστία των προστατευόµενων µαρτύρων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ο Ευρωπαίος επίτροπος, ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, προ ηµερών, µε αίτησή του στον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουµάτσο, ζήτησε να ανακληθεί η προστασία για τους δύο εναποµείναντες µάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, οι οποίοι έχουν καταθέσει µε κωδικές ονοµασίες. Ο κ. Αβραµόπουλος στην αίτησή του τόνισε πως οι µάρτυρες µε τις κωδικές ονοµασίες «Μάξιµος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αναφέρονται στο πρόσωπό του, καταθέτοντας απολύτως ψευδή και συκοφαντικά γεγονότα σε βάρος του. Παράλληλα, ο κ. Αβραµόπουλος επισηµαίνει πως κατά των δύο αυτών προσώπων έχει καταθέσει µηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας σωρεία αδικηµάτων που διέπραξαν µε τις καταθέσεις τους. Ο κ. Αβραµόπουλος ζητάει την ανάσυρση από το αρχείο της µήνυσής του κατά των δύο προστατευόµενων µαρτύρων.

Ηδη, άλλωστε, όπως επισηµαίνει, ο τρίτος προστατευόµενος µάρτυρας, Νικόλαος Μανιαδάκης, έχει µετατραπεί σε κατηγορούµενο στην υπόθεση και έχει δηλώσει ότι γνωρίζει τους δύο άλλους µάρτυρες και µάλιστα προτίθεται να καταθέσει µήνυση σε βάρος τους.

Επιπλέον, ο κ. Αβραµόπουλος τονίζει στην αίτησή του ότι ήδη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, «µε αποτέλεσµα να τυγχάνει πολιτικής εκµετάλλευσης και να αποτελεί λόγο διατάραξης στην οµαλότητα του πολιτικού βίου της χώρας».

Κι όλα αυτά ενώ ακόµα είναι εµφανής η ένταση που επικρατεί στους διαδρόµους του Αρείου Πάγου λόγω της πίεσης να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αλλωστε, δεν έχει περάσει µεγάλο διάστηµα από την παραίτηση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, και την αντικατάστασή του µε τον επίσης αντεισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουµάτσο, λόγω της διάστασης απόψεων που προέκυψε µε τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/2/2019