Την μήνιν των καθηγητών Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και της Πανελλήνιας Eνωσης Βιοεπιστημόνων συγκεντρώνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή», επιμένει σε αλλαγές στα Λατινικά και στη Βιολογία στη νέα δομή της Γ΄ Λυκείου. «Ο κ. υπουργός προέβη και στην εξής απίστευτη δήλωση, η οποία δεν αντέχει σε καμία απολύτως κριτική: “Τα Λατινικά οριακά είναι χρήσιμα στη Φιλολογία και στην Αρχαιολογία” (sic)!» αναφέρει ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Με έκδηλη έκπληξη, που γρήγορα μετατράπηκε σε αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Γαβρόγλου εμμένει πεισματικά στην προ καιρού αναγγελθείσα πρόθεσή του να εξοβελίσει τα Λατινικά από τον κατάλογο των εξεταζομένων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθημάτων, αντικαθιστώντας τα με την Κοινωνιολογία. Τόσο ο τομέας μας όσο και πλείστοι επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν διατυπώσει τη σαφή αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου και έχουν καταθέσει τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες απόψεις και προτάσεις καταδεικνύοντας την ανάγκη διατήρησης του μαθήματος των Λατινικών ως εξεταζόμενου μαθήματος, με την παράλληλη ανανέωση και αναβάθμιση των διδακτικών εγχειριδίων και των μεθόδων διδασκαλίας του.

Είχαμε την ελπίδα, η οποία δυστυχώς διαψεύδεται οικτρά, ότι αυτή η σύσσωμη, νηφάλια αντίδραση θα έπειθε τον κύριο υπουργό να υπαναχωρήσει και να εγκαταλείψει το αντιεπιστημονικό και ανορθολογικό του σχέδιο», λέει ο τομέας και καλεί τον κ. Γαβρόγλου, «έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα, να αναλογιστεί τις ολέθριες συνέπειες του σχεδίου του και να μη συνδέσει το όνομά του με μία από τις μελανότερες σελίδες στην εκπαίδευση του τόπου».
Περιορισμός επιλογών

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, σχολιάζοντας την κατάργηση της Βιολογίας από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, καταλογίζει στον κ. Γαβρόγλου ότι επαναφέρει νόμο της Ν.Δ. «Οι προτεινόμενες αλλαγές στη Γ΄ Λυκείου ουσιαστικά επαναφέρουν το σύστημα που είχε νομοθετηθεί με τον νόμο 4186/2013 (επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου») και είχε αντικατασταθεί (ως «σκληρός και ταξικός») από τον νόμο 4327/2015 (επί υπουργίας Κουράκη-Μπαλτά) από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», λέει η ένωση και προσθέτει: «Είμαστε αντίθετοι με τη μετατροπή της Γ΄ Λυκείου σε καθαρά προπαρασκευαστική τάξη προετοιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων και με την κατάργηση του βασικού χαρακτήρα του λυκείου, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να παρέχει γενική παιδεία.

Η φροντιστηριοποίηση της Γ΄ Λυκείου με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων Προσανατολισμού δεν θα περιορίσει την ανάγκη προσφυγής σε εξωσχολική βοήθεια, αντίθετα θα την αυξήσει. Επιπλέον, η κατάργηση του μαθήματος της Βιολογίας Γενικής Παιδείας, που έπαιζε τον ρόλο του μαθήματος-γέφυρας μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, και ο πιθανός περιορισμός σε 4 των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων θα περιορίσουν ασφυκτικά τις επιλογές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ».