Με 229 «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών» ψηφίστηκε το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τους Εποπτευόμενους Χώρους Χρήσης. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Το συγκεκριμένο άρθρο είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει και η ΝΔ, παρά τις επιμέρους ενστάσεις της.

Αντίθετα, η τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ψηφίστηκε με το οριακό 152, έναντι 110 «κατά». Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η ΝΔ.

Ως τεράστιο δώρο στη διεθνή φαρμακοβιομηχανία χαρακτήρισε νωρίτερα (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) ο Άδωνις Γεωργιάδης την τροπολογία για αναθεώρηση του συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα ήταν επιθυμία ξένων πρεσβευτών.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες θα αυξήσουν τα κέρδη τους σε ολόκληρο τον κόσμο, καθότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς από άλλες χώρες για τις τιμές των φαρμάκων. «Οι χώρες αυτές θα συμπαρασυρθούν», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως θα αποδεχόταν αυτή την κίνηση της κυβέρνησης «εάν συνοδευόταν από claw back», έναν μηχανισμό εξοικονόμησης ανά κατηγορία φαρμάκου, που θα οδηγούσε σε οφέλη για τους Έλληνες.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η τιμή των φαρμάκων θα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο χωρών-μελών της Ευρωζώνης, και όχι τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Δηλαδή, η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην Ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν. Αντίθετα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην Ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.