Ενώ οι μνήμες από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου, είναι ακόμα νωπές και το εισαγγελικό πόρισμα «καίει» τους αρμόδιους, αρκετοί από τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού σώματος παραμένουν ακόμα στην θέσης τους.

Επτά μήνες μετά δεν έχει γίνει καμία ΕΔΕ στην Πυροσβεστική για όσα τραγικά συνέβησαν εκείνη τη «μαύρη Δευτέρα» και όπως αποκάλυψε στο liberal.gr ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Χανιάς, κατά τις πρόσφατες κρίσεις του Ιανουαρίου στην Πυροσβεστική ο αρχηγός του Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, που είναι ένας εκ των 20 κατηγορούμενων, διατήρησε στις θέσεις τους τα βασικά στελέχη που διαχειρίστηκαν την κρίση την τραγική νύχτα της 23ης Ιουλίου, και στην περιοχή των οποίων έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Στις κρίσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2019, στη θέση τους παρέμειναν ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χανιάς. «Το μήνυμα που στέλνει η κίνηση αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα ίδια ακριβώς πρόσωπα στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς»

Στον αντίποδα, αναφέρει ότι, αξιωματικοί που επιχείρησαν να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυννενοησία και όλα όσα συνέβησαν εκείνη τη μοιραία νύχτα απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια. Ερωτηθείς αν, επτάμισι μήνες μετά, έχουμε διδαχθεί κάτι από την τραγωδία, απαντά ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική βελτίωση στο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών και δεν αποκλείει να ζήσουμε σύντομα και άλλες τραγωδίες.

Στο Σώμα παρέμεινε όμως και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), το γνωστό «199», αρχιπύραρχος Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος μετακινήθηκε από το «στρατηγείο» της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στη θέση του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.

Η απορία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν και οι εισαγγελείς για να καταλήξουν στο πόρισμα-κόλαφο για το χάος που επικράτησε το μοιραίο απόγευμα ήταν από την πρώτη στιγμή στη διάθεση του αρχηγού της Πυροσβεστικής, ενός σώματος στο οποίο οι ΕΔΕ είναι μια συνήθης και πάγια πρακτική.