Την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης μόνο για τα «βαριά» ποινικά αδικήματα κατά της ζωής προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω της κατάρτισης του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα δύο νέα σχέδια των νομοθετημάτων παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου παρουσία των δύο προέδρων των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών,Χριστόφορου Αργυρόπουλου και Θεοχάρη Δαλακούρα.

Η σημαντικότερη αλλαγή και αυτή που ενδεχομένως θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αναταράξεις είναι η κατάργηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου,σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά την ψήφιση του. Πλέον, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για τους καταχραστές του Δημοσίου θα είναι αυτή των 15 ετών.

Το ζήτημα είναι ωστόσο τι θα συμβεί πλέον με τις εκκρεμείς δίκες. Οπως διευκρίνησε ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, εάν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν την απόφαση,τότε θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα ο νέος ευνοικότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.Ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τους καταχραστές του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία λόγω των δεισλειτουργιών που παρατηρήθηκαν όπως με την περίπτωση της καθαρίστριας από το Βόλο η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή. Με τις νέες διαταξεις ως καταχρηστής σε βάρος του δημοσίου θεωρείται εκείνος ο οποίος με τις παράνομες συμπεριφορές του ( απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) προκαλεί ζημιά στο δημόσιο. Ως δημόσιο ορίζεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοςίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία. Επίσης στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση εφόσον πληρώσεις

Με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο κατηγορούμενος ως καταχραστής του Δημοσίου, μέχρι και την έναρξη της δικής του, πληρώσει και αποκαταστήσει τη ζημία, θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή και θα αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων για τα αδικήματα σε βάρος του δημοσίου μόνο εφόσον ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεση.

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Ο νέος Ποινικός Κώδικας έρχεται να αντικασταστήσει τον προηγούμενο ο οποίος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής. Με τη σύνταξη του νέου Ποινικού Κώδικα, επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός τού συστήματος ποινικών κυρώσεων και η αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζονται από την πρόοδο της τεχνολογίας και τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (ηλεκτρονικό έγκλημα, διασυνοριακό έγκλημα, ασύμμετρη βία κ.α.).

Επίσης, μεταξύ άλλων:

• Σε περιπτώσεις που περιουσιακά ή υπηρεσιακά κακουργήματα στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου προβλέπονται βαρύτερες ποινές. Έτσι, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής από 15 σε 20 χρόνια, εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας περιουσίας.

• Καταργούνται τα πταίσματα,

• Αναβιβάζεται η προσφορά κοινωφελούς εργασίας σε κύρια ποινή,

• Νέα διάταξη προβλέπει το αδίκημα της απάτης σχετικής με τις επιχορηγήσεις,

• Μειώνεται το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης,

• Καταργείται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική,

• Καταργούνται διατάξεις αναχρονιστικού χαρακτήρα, όπως το αξιόποινο της απεργίας δημοσίων υπαλλήλων,

• Καταργείται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και

• Επαναπροσδιορίζεται η ποινική μεταχείριση ανηλίκων.

Παράλληλα, τα πλημμελήματα πλέον θα διαχωρίζονται στα ελαφρά και τα βαριά.

-Τα ελαφρά πλημμελήματα τιμωρούνται με ποινές ως τρία χρόνια φυλάκιση. Οι ποινές για αυτά τα αδικήματα αναστέλλονται πάντα , πλην εξαιρέσεων υποτροπής.

Μπορεί όμως να δοθεί και αναστολή στην εκτέλεση της ποινής με όρους για παράδειγμα αποζημίωση του παθόντος η απαγόρευση εξόδου η υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

- Τα βαριά πλημμελήματα τιμωρούνται από τρία ως πέντε χρόνια.

- Για τα κακουργήματα θα επιβάλλονται ποινές από πέντε έως δεκαπέντε έτη ενώ εάν συντρέχει λόγος μείωσης της ποινής αναγνωρίζεται περισσότερες από μία ελαφρυντικές περιστάσεις. Επίσης, ωστόσο, ρόλο στη ποινή θα παίζει και το εάν ο κατηγορούμενος δυσχέρανε την ποινική δίωξη ή κινήθηκε από ρατσιστικά ή ομοφοβικά κίνητρα.

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας θέτει στο επίκεντρο τον ρόλο του Εισαγγελέας, του οποίου και διευρύνονται οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του.

Πλέον, ο Εισαγγελέας θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του ανακριτή εκτός από την προφυλάκιση. Επίσης,θα είναι ο πρωταγωνιστής σε μια σειρά νέων θεσμών με στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς ( σε οικονομικά εγκλήματα) και τον συμβιβασμό πριν από τις δίκες προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εισάγονται οι εξής νέοι θεσμοί :

-Ποινική διαταγή. Θα αφορά τα αδικήματα με ποινές έως ενός χρόνου.Ο εισαγγελέας θα μπορεί να θέτει στο αρχείο τις υποθέσεις, όταν κρίνει ότι δεν είναι σοβαρές και δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

-Αποχή από την ποινική δίωξη. Θα αφορά βαρύτερα πλημμελήματα και κακουργήματα.

Στα πλημμελήματα με ποινές ως τρία έτη ο εισαγγελέας θα μπορεί να μην ασκεί ποινική δίωξη, όταν έχει αποκασταθεί η παρανομία και η διαταξή του θα επικυρώνεται από δικαστή.Για παράδειγμα στις περιπτώσεις των διώξεων για καταβολή εισφορών δεν θα ασκείται δίωξη αν ο κατηγορούμενος τακτοποιήσει την οφειλή του. Το ίδιο θα γίνεται κι αν έχει βγάλει δίπλωμα οδηγήσεως ο κατηγορούμενος για τη συγκεκριμένη παράβαση.

-Στα κακουργήματα ( οικονομικά εγκλήματα και άλλα) αν έχει αποκατασταθεί η ζημιά ολόκληρη και έχει μεταμεληθεί ο δράστης ο εισαγγελέας θα αναστέλει την έρευνα για τρία χρόνια. Αν μέσα στα τρία χρόνια ο δράστης δεν κάνει άλλο αδίκημα τότε η υπόθεση θα μπαίνει στο αρχείο. Και εδώ η διάταξη του εισαγγελέα θα επικυρώνεται από δικαστή.

-Ποινική συνδιαλλαγή

Ο Εισαγγελέας θα μπορεί να προτείνει ποινή στον κατηγορούμενο πριν την άσκηση ποινικής δίωξης με δεδομένη την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς. Αν ο κατηγορούμενος το δεχθεί η υπόθεση δεν θα φθάνει στο ακροατήριο και η ποινή θα είναι η συμφωνηθείσα.

-Ποινική Διαπραγμάτευση.

Ο Εισαγγελέας, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία, θα διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας και θα έρχεται σε συμφωνία μαζί του για την ολική η μερική αποκατάσταση της ζημιάς και την ποινική του μεταχείριση. Δηλαδή θα του προτείνει μειωμένη ποινή.

Αναγκαία προϋπόθεση η ομολογία ενοχής από τον κατηγορούμενο.

Από αυτούς τους θεσμούς εξαιρούνται όλα τα εγκλήματα κατά της ζωής (ανθρωποκτονίες, ληστείες και αλλά).