Μνήμες από τη γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη ξυπνά η έκθεση “Souvenirs de Salonique” που φιλοξενείται στην αίθουσα “Αλλατίνη – Dassault” του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο το γαλλικό στοιχείο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη γαλλική παρουσία που ξεκινά ήδη από τον 17ο αιώνα με την άφιξη του πρώτου γενικού προξένου από τη Γαλλία (1686) και των γάλλων εμπόρων ενώ κορυφώνεται στις αρχές του 20ου, οπότε και ιδρύεται το πρώτο “Lycee” από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή. Ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, γίνεται στην επιρροή του γαλλικού επιχειρείν, της αρχιτεκτονικής και της εκπαίδευσης (καθολικής, εβραϊκής και αυτή της «Λαϊκής Αποστολής»), που κυριάρχησαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, για χρόνια και συνέτειναν στην ανάπτυξη του χαρακτήρα της πόλης.

Έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες και ένα video wall

Η έκθεση περιλαμβάνει έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες αλλά και ένα διαδραστικό video wall ενώ στο ισόγειο του Γαλλικού Ινστιτούτου δεσπόζουν τρία αγάλματα που, όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες, θα αυξηθούν στο προσεχές διάστημα. Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους επισκέπτες η μεταπολεμική περίοδος που περιγράφει τη μετάβαση από το «Λυσέ» στο Γαλλικό Ινστιτούτο αλλά και οι σχέσεις με το δραστήριο εβραϊκό στοιχείο της Θεσσαλονίκης.

Η διαμόρφωση της έκθεσης και η εύρεση όλων των εκθεμάτων διήρκησε περίπου ενάμιση χρόνο ενώ στη δημιουργία της συνέβαλαν δεκάδες συνεργαζόμενοι φορείς και σχολεία. «Το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη προετοίμαζαν αυτή την έκθεση για περίπου 18 μήνες από κοινού με μία επιτροπή ελλήνων και γάλλων ιστορικών, αρχιτεκτόνων και συλλεκτών», σημειώνει στα parapolitika.gr ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Φίλιπ Ρέι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ρέι, ο στόχος των διοργανωτών είναι να αναδείξουν τη γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία περίπου τετρακόσια χρόνια αλλά και τη συμβολή στη διαμόρφωση του ποικιλόμορφου χαρακτήρα της. «Λέγοντας αυτές τις ιστορίες, μιλάμε στην πραγματικότητα για τη σύνθετη ιστορία της πόλης», συμπληρώνει ο γάλλος διπλωμάτης.

«Η έκθεση είναι ένα δώρο από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη»

Σε ό,τι αφορά την πορεία της έκθεσης, οι διοργανωτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προσέλευση του κοινού αλλά και τις αντιδράσεις των επισκεπτών που, όπως αναφέρουν, συλλέγουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους. «Θα ήθελα αυτή η έκθεση να εκτιμηθεί ως ένα δώρο από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της και ως αναγνώριση της μακράς και ισχυρής φιλίας μας για την οποία υπάρχουν απτές αποδείξεις», καταλήγει ο κ. Ρέι.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 15 Μαρτίου με επιμέλεια της Ευαγγελίας Μεσοχωρίτη και της Εύης Μούρνου. Το περιεχόμενο διαμόρφωσε επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από τους κ.κ. Βλάση Βλασίδη, Mathieu Jestin, Νίκο Καλογήρου, Ευαγγελία Μεσοχωρίτη, Ρένα Μόλχο, Ανδρέα Μπουρούτη, Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη.