Απίστευτες και προκλητικές μαρτυρίες κατατέθηκαν χθες στο Πρωτοδικείο Σερρών, κατά τη διάρκεια της υπόθεσης ακύρωσης του καταστατικού και κατ’ επέκταση του φιλοσκοπιανού σωματείου με έδρα την Ηράκλεια Σερρών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το αίτημα ακύρωσης το κατέθεσε ο ίδιος ο Εισαγγελέας

Να σημειωθεί πως κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στις Σέρρες, εμφανίστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του επίμαχου σωματείου, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (Νομικός, Τμήμα Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (Σλαβολόγος-Γλωσσολόγος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που δήλωσαν ευθαρσώς πως η αναφερόμενη στο καταστατικό του φιλοσκοπιανού σωματείου ως «ντόπια» γλώσσα εννοείται η σλαβική, ενώ οι γηγενείς κάτοικοι είναι Σλάβοι.

Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες, εξετάσθηκαν όλοι οι μάρτυρες.

«Αν ήσασταν θα ακούγατε φρικτά πράγματα και αυτοί που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών αν ήταν παρόντες πιστεύω ότι θα άλλαζαν άποψη,» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Infonews24 ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Παρέμβαση υπέρ της εισήγησης του Εισαγγελέα πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών (μέσω των κ.κ Καρύπογλου και Παρασκευιώτη) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (δια του κ.Καρσαμπά). Συνήγορος του προσβαλλόμενου Σωματείου ήταν ο κ.Θέμελης.

Ο πρώην δήμαρχος Σερρών Ζήσης Μητλιάγκας κατέθεσε ως μάρτυρας και δήλωσε ότι παρόλο που γνωρίζει προσωπικά πολλά από τα ιδρυτικά μέλη του προσβαλλόμενου Σωματείου, αυτοί κάνουν λάθος προσδίδοντας στην έννοια «ντόπιος» το σλάβικο στοιχείο.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.