Άρχισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, Ελένης Σκεπαρνιά για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens όσο αφορά το σκέλος της σύμβασης για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Η εισαγγελέας κατά το πρώτο σκέλος της αγόρευσης της προσδιόρισε τη ζημία του ελληνικού δημοσίου από τη σύμβαση 8002/1997 του ΟΤΕ στα 69 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο σκέλος της αγόρευσης της επί της ενοχής ή όχι των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος κ.ά. η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο σύστημα των «μαύρων πληρωμών» της Siemens από το 1980 και μετά και στον τρόπο που λειτουργούσε.

Η εισαγγελέας της έδρας τόνισε πως με βάση έγγραφο της μητρικής εταιρείας τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για την σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου. Το ποσό της μίζας, δηλαδή των 69 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση και αποτέλεσε τη ζημιά του Δημοσίου.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών, σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από off-shore εταιρείες και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (...) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη το 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Η αγόρευση συνεχίζεται.