Νέο περιστατικό βίας σημειώθηκε πριν από μια εβδομάδα στο Νοσοκομείο Παίδων, με δύο από τα περίπου 40 εγκαταλελειμμένα παιδιά που ζουν εκεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ηλικίας οκτώ και εννέα ετών, να προβαίνουν σε ξυλοδαρμού άλλου εγκαταλελειμμένου παιδιού, πέντε ετών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έστειλαν στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας αλλά και στην Εισαγγελία ανηλίκων επιστολή με την οποία ζητούν επίσημες και συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς την ανάληψη συγκεκριμένων και δεσμευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται στο Παίδων.

Τα συγκεκριμένα παιδιά προέρχονται ήδη από συνθήκες δύσκολες, ενώ πλέον έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν ακόμη και προβληματικές συμπεριφορές, δεδομένου ότι ζουν εσώκλειστα στο νοσοκομείο και χωρίς κανέναν ενήλικα σε μόνιμα βάση να τα προσέχει.

«Τα γεγονότα συγκλίνουν στην ανάγκη για τον σχηματισμό δομών φιλοξενίας για το παρόν και για βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής προς άμβλυνση του φαινομένου του επισφαλούς ανηλίκου στο μέλλον», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Εκφράζουν επίσης την επιφυλακτικότητά τους τόσο ως προς τους χρόνους εφαρμογής του σχεδιασμού των τριών υπουργείων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατόπιν κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τους οποίους θα δημιουργηθούν δύο ξενώνες με προγράμματα και συνέργειες εξπρές μέχρι τον Ιούνιο.

Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν πως οι διευθυντές των παιδιατρικών κλινικών και του παιδοψυχιατρικού τμήματος του «Η Αγία Σοφία» ενημέρωσαν τους ιατρούς των κλινικών ήδη από το Νοέμβριο του 2016 για την πρωτοβουλία τους να αιτηθούν και να προτείνουν μία σειρά από ενέργειες στο Υπουργείο Υγείας, έχοντας σύμμαχό τους και τον διοικητή (θέση του διοικητή φέρεται να είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο νοσοκομείο για διάστημα πέραν του ιατρικώς απαραίτητου).

Είχε προταθεί αρμοδίως κάθε παιδί να προσάγεται στο νοσοκομείο έχοντας ήδη συνδεθεί με το ίδρυμα ή φορέα που θα αναλάβει την προσωρινή ή μόνιμη φιλοξενία και φροντίδα του.

Και στην επιστολή αναφέρεται: «Τα παιδιά απέχουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες-σχολείο, δεν έχουν κανέναν οικείο, δεν έχουν συγκεκριμένους ενήλικες φροντιστές, δεν έχουν οργανωμένη δραστηριότητα και οι μέρες τους κυλούν χωρίς περιεχόμενο. Τα περιστατικά βίας και παραβατικής συμπεριφοράς και οι σχετικές καταγραφές στους ιατρούς φακέλους και αστυνομικές εκθέσεις συσσωρεύονται. Η υπομονή, το φιλότιμο και η ανοχή του προσωπικού του νοσοκομείου να προσπαθεί πέραν των αρμοδιοτήτων του να περιθάλψει να προστατεύσει και να προστατευθεί έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια του εφικτού», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, εξηγώντας πως «τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό σε αριθμό και αρμοδιότητα για τη διαχείριση του φαινομένου και παρακωλύεται συνεχώς η ομαλή τους λειτουργία και η παροχή φροντίδας στα παιδιά που νοσούν».

«Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στην συνεχιζόμενη κακοποίηση και αποστέρηση των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή», τονίζουν οι εργαζόμενοι και απαιτούν από τους αρμόδιους να λάβουν συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα εξής:

- Τι προβλέπεται σε περίπτωση τραυματισμού ή υλικής ζημιάς εργαζόμενου στο νοσοκομείο;

- Βάσει ποιας νομοθεσίας παραμένουν τα παιδιά σε ομηρία στα νοσοκομεία παίδων;

- Για όσο διάστημα παραμένουν, ποιος έχει ευθύνη για την υγεία τους;

- Με σχεδιασμό και συγκεκριμένες δράσεις 0α επιτευχθε