Με πλειοψηφία 6-1 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και στους 2 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Σαχζατ Λουκμαν.

Αυτό είχε αποτέλεσμα να «σπάσει» η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που τους είχε επιβληθεί πρωτοδίκως και να καταδικαστούν ο καθένας σε συνολική ποινή 21 ετών και 5 μηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια με νερά και φώναξαν «φασίστες, κουφάλες, θέλετε κρεμάλες». Διμοιρία της αστυνομίας μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα και έβγαλε τους συγκεκριμένους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας - οπλοχρησίας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Διον. Λιακόπουλος και Χρ. Στεργιόπουλος με διαδοχικές πράξεις σκότωσαν με άμεσο δόλο τον άτυχο νέο, πακιστανικής υπηκοότητας ενώ δικαστές και ένορκοι διέγνωσαν την ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου (79 ΠΚ) καθώς «η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του.

Μετά και από επισήμανση του συνηγόρου Αντώνη Φούσσα, που εκπροσωπεί τον Δ. Λιακόπουλο και στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ο πρόεδρος της έδρας επεσήμανε ότι «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, απλά ότι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός».

Επίσης, το Δικαστήριο αποφάσισε να απορριφθούν όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, και συγκεκριμένα τα αιτήματα μετατροπής της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Η υπεράσπιση των δύο καταδικασθέντων μετά την απόφαση επί της ενοχής, προχώρησε στο αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών. Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

Επίσης, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους».

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα.