Με τις καλύτερες (επιχειρησιακές) εντυπώσεις από την εβδομαδιαία μεταστάθμευση σμήνους της 330 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας για συνεκπαίδευση με την 107η Μοίρα των Ισραηλινών Αεροπορικών Δυνάμεων, επέστρεψε η ελληνική αποστολή από το Ισραήλ.

Ως γνωστόν η 330 Μοίρα, η πρώτη μονάδα που συγκροτήθηκε το 1988 προκειμένου να εντάξει τα νέα τότε αποκτήματα της ΠΑ, τα 40 F-16C/D Block.30, απέστειλε στην αεροπορική βάση Ovda σμήνος πέντε F-16, από τα οποία τέσσερα μονοθέσια και ένα διθέσιο, καθώς και συνοδευτικό κλιμάκιο 49 ατόμων, στελεχών της Μοίρας διαφόρων ειδικοτήτων και βασικό φόρτο κρίσιμων ανταλλακτικών.

Η ελληνική αποστολή συνεκπαιδεύτηκε με αεροσκάφη και προσωπικό της 107η Μοίρας των Αεροπορικών Δυνάμεων του Ισραήλ που επιχειρεί με τα σύγχρονα F-16I, που «αντιστοιχούν» με τα F-16 Block.52+ της ΠΑ αλλά εξοπλισμένα με ισραηλινό «πακέτο» ηλεκτρονικών.

Αμφότερες οι Μοίρες είναι διπλού ρόλου με έμφαση στις αποστολές αεροπορικής υπεροχής. Στη διάρκεια της συνεκπαιδεύσεως εκτελέσθηκαν αποστολές Αέρος – Αέρος, Προστασίας Εναέριων Μέσων Υψηλής Αξίας [High Value Airborn Asset (HVAA)] και εναέριου ανεφοδιασμού, επί των οποίων και έγιναν όλες οι συνεκπαιδεύσεις με δύο εναντίον δύο, τετράδες εναντίον τετράδας, όπου «έπαιξαν» Έλληνες εναντίον Ισραηλινών και οκτάδα εναντίον οκτάδας, όπου «έπαιξαν» μικτοί ελληνοϊσραηλινοί σχηματισμοί εναντίον άλλου αντίστοιχου σχηματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αεροπορικές πηγές, οι Ισραηλινοί αν και είναι Μοίρα κατά βάση αναχαιτιστών εκ των πραγμάτων και επειδή ουσιαστικά τώρα δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστική αεροπορική απειλή, έχουν αυξήσει τα ποσοστά της Μοίρας σε αποστολές προσβολής επίγειων στόχων, κάτι που όμως δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνεκπαιδεύσεως.

Παρόλο δε που το ελληνικό μαχητικό σε σχέση με το αντίστοιχο Ισραηλινό έχουν ένα «τεχνολογικό κενό» περίπου 20ετίας, εντυπωσίασαν τους ισραηλινούς σε αποστολές air-to-air, ασφαλώς αποτέλεσμα του πλήθους των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο ακόμα και με πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, νεοτέρων εκδόσεων, της Τουρκικής Αεροπορίας. Ενώ εντύπωση επίσης προκάλεσε η μεθοδολογία ενημερώσεως/αποενημερώσεως (briefing/debriefing) του προσωπικού της 330, καθαρώς προδιαγραφών ΝΑΤΟ, κάτι που διαφέρει από τον αντίστοιχο των Ισραηλινών συναδέλφων τους, που κινείται σε άλλα «επίπεδα» προσαρμοσμένα στις δικές τους επιχειρησιακές ανάγκες και διδάγματα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία από τις αποστολές αυτές πέταξε με το ελληνικό διθέσιο μαχητικό και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος το ίδιο διάστημα επισκεπτόταν επισήμως το Ισραήλ, προσκεκλημένος του Ισραηλινού ομολόγου του.

Λ.Σ.Μ.