Της Σοφίας Σπίγγου

Τελευταίος κατέθεσε στη τρίτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ο Αναστάσιος Μπάνος, νομικός σύμβουλος του κράτους την περίοδο υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

"Με ρώτησε ο υπουργός πώς θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος. Ποια κλιμάκια πρεπει να συσταθούν. Εγώ του είπα οτι πρέπει να συσταθούν ειδικά κλιμάκια σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης χρονιάς. Αυτος ο διάλογος δεν κράτησε πανω απο 10 λεπτα. Σε εκείνη τη σύσκεψη συγκράτησα οτι πρέπει να ενημερώσω τον Νανόπουλο για το ποιες διατάξεις πρέπει να χρησιμοποιήσει για να κάνει κλιμάκια αν του ζητηθεί".

Στην περιβόητη σύσκεψη του Ιανουαρίου του 2011 για τη λίστα Λανγκάρντ, κατά το μάρτυρα φάνηκε ότι τα στοιχεία είχαν δοθεί σε προηγούμενο χρόνο από τον κ Παπακωνσταντίνου στον κ. Καπελέρη για να του πει αν ειναι αξιοποιήσιμα. "Ξερω οτι του ειχε δωσει ονόματα και δεν θυμάμαι αν ειχε δωσει καιφερόμενο ύψος καταθέσεων. Θυμάμαι οτι ο Καπελέρης ειπε οτι προέκυπτε απο τα στοιχεια να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Ηταν μια αφορμή για έλεγχο", ανεφερε.

Ο κ. Μπάνος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι  μετά από εκείνη τη σύσκεψη ρώτησε τον υπουργό για το θέμα γύρω στο Μάιο. "Πλέον ο Καπελέρης ειχε αντικατάσταθει απο τον Διώτη. Και ρωτησα τι εγινε με εκείνα τα στοιχεια και μου ειπε θα τα δωσω στο Διωτη. Οταν ξαναρωτησα πριν τον Αύγουστο μου είπε οτι τα εστειλε στο Διωτη προς αξιοποίηση στο βαθμό που γινόταν".

Οταν ερωτήθηκε σχετικά με τον χαρακτήρα του πρώην υπουργού, τόνισε οτι ειναι απο τους καλύτερους ανθρώπους που εχει γνωρίσει. "Στον Επαγγελματικό μου βίο ειναι απο τους πιο έντιμους ανθρώπους που εχω γνωρίσει. Δούλεψε με αυταπάρνηση. Δεν ειχε προσωπικό πολιτικό γραφείο, δούλευε 18ωρες την ημέρα, κατέβαλε αγωνιώδης προσπάθειες για να κρατήσει τη χωρα. Αν δει κανεις το θεσμικό πλαίσιο πως άλλαξε απο το 2010, εκανε καίριες αλλαγές. Και σ αυτο ηταν μόνος του και στο κομμα του και απέναντι στα αλλα κόμματα. Δυο υπουργικά συμβούλια έγιναν για να περάσουν οι διατάξεις με τον οικονομικό εισαγγελεα και το αυτόφωρο στη φοροδιαφυγή. Ήταν απελπιστικά μόνος, αλλά τρομερά επίμονος".

Την έκπληξη της έδρας προκάλεσε η τοποθέτηση του οτι "το ΣΔΟΕ δεν θέλει εντολή για να ελέγξει στοιχεία για να κάνει έλεγχο". Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: "Μπορεί να ακούσουν κάτι στο λεωφορείο και να κάνουν έλεγχο. Δε γνωρίζω αν έδωσε εντολή ή όχι ο υπουργός, αλλά σε κάθε περίπτωση έπρεπε ο Καπελέρης να κάνει έλεγχο. Μπορούσε να το κάνει αν κατά την άποψη του υπήρχε ενδιαφέρον".

Στις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου σχετικά με το ποιο είναι το υλικό επί του οποίου θα έκανε έλεγχο ο κ. Καπελέρης αφου ειχε μονο ενα χαρτί, ο μαρτυράς απαντηςε οτι "η άποψη μου ειναι οτι ο Καπελέρης με τα στοιχεια που ειχε μπορουςε να κανει έλεγχο αν ήθελε". Μια απάντηση που επανέλαβε αρκετές φορές προκαλώντας την έκρηξη της κας Δημητρίου.

"Πιστεύω ότι επειδή τότε που γινόταν η σύσκεψη καταρτίζοταν και ο νόμος κατά της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα είχαμε αλλαγή ηγεσίας στο ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως μετά τα στοιχεία. Ο χρόνος που περασε δεν ηταν μεγάλος. Ισως δεν ηταν στις προτεραιότητες του γιατι ηταν μια δύσκολη περίοδος για τη χωρα. Δεν τέθηκε θέμα για το αν θα γίνει έλεγχος, αλλα για το ποιος θα τον κανει", επεμεινε σε ολους τους τόνους ο μάρτυρας.

"Δεν είναι ένα θέμα πήρα εγώ την πεθερά μου, το είπε εκείνη στην κουμπάρα και πάει λέγοντας, είναι ζήτημα που ανεβοκατεβαίνουν κυβερνήσεις η πάταξη της φοροδιαφυγής και λέτε ότι ο έλεγχος τόσους μήνες μετά την παραλαβή του υλικού δεν είναι καθυστέρηση;", σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθ. Ράντος για να λάβει την απάντηση από τον μάρτυρα πως το θεωρεί φυσιολογικό.

Σ.Σ