Χοντρή «ταρζανιά» επιχείρησαν χθες οι Τούρκοι, στη διάρκεια της ασκήσεως του Στόλου «Καταιγίς 2015», όταν στη διάρκεια εκτελέσεως πυρών επιφανείας του Στόλου, σε δεσμευμένη περιοχή του Πεδίου Βολής Άνδρου, προσπάθησε επανειλημμένως να εισέλθει σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι «το πεδίο αυτό δεν είναι αναγνωρισμένο».

Τελικά, σύμφωνα πάντα με τον τούρκο κυβερνήτη του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου / υποκλοπών «Τσανταρλί» μία βολή έπεσε «σε απόσταση 300 γιαρδών από την πρώρα του σκάφους» και αυτός άλλαξε αμέσως πορεία και απομακρύνθηκε. Προηγουμένως, ο ίδιος είχε επιχειρήσει δύο φορές να εισέλθει στο ενεργό πεδίο βολής, για να απομακρυνθεί μετά την άφιξη κοντά του της ελληνικής φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», ο κυβερνήτης της οποίας του διάβασε την στάνταρ προειδοποίηση για την απομάκρυνση του σκάφους του από την επικίνδυνη περιοχή.

Αυτό έγινε – ως προελέχθη – δύο φορές, αλλά κατόπιν αρχικώς απομακρυνόταν και επέστρεφε στη συνέχεια. Την τρίτη φορά ο κυβερνήτης της φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», τον προειδοποίησε, συμφώνως με τις πληροφορίες, ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του γιατί θα εκτελεστούν πυρά του Στόλου». Μετά, συμφώνως με τον Τούρκο κυβερνήτη, «έπεσε βολή 300 γιάρδες από την πρώρα, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική πλευρά.

 Για το θέμα αυτό, η ιστοσελίδα μας ρώτησε πριν από λίγη ώρα, τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, αναμένοντας την άφιξη του Αιγυπτίου ΥΠΑΜ στο «Στρατόπεδο Παπάγου» και εκείνος μας δήλωσε αποκλειστικώς το εξής: «Παρακολούθησα όλο το περιστατικό μαζί με τους Αρχηγούς από το ιπτάμενο ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Δεν ξέρω τι λέει ο Τούρκος. Εμείς δεν βάλαμε καμία απολύτως βολή εναντίον του. Εμείς εκτελέσαμε κανονικώς το πρόγραμμα των βολών του Στόλου όπως αυτό είχε σχεδιαστεί και προγραμματιστεί».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πιο νωρίς μία τουρκική φρεγάτα η οποία εκινείτο στα όρια του ενεργού πεδίου βολής Άνδρου, με πρόθεση να εισέλθει σε αυτό, δέχτηκε την επίσκεψη ενός ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F-16C της ΠΑ, τα οποία έλαβαν εντολή να εκτελέσουν χαμηλή διέλευση πάνω από την φρεγάτα.

«Πόσο χαμηλά» ρωτήσαμε αεροπορική πηγή, η οποία λακωνικώς μας είπε: «Το κατώτατο όριο πτήσεως πάνω από ξηράς είναι 500 πόδια και πάνω από τη θάλασσα τα 300 πόδια (περίπου 100 μέτρα)». 

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης