Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Αθάνατος! ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Συμπληρώνονται σήμερα 23 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα της εθελοθυσίας του Ήρωος Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά, του πρώτου νεκρού της Πολεμικής Αεροπορίας στον ακήρυχτο πόλεμο στους ουρανούς του Αιγαίου, προασπιζόμενος την ελληνική επικράτεια εναντίον των Τούρκων.

Ο θάνατός του, εκείνο το μοιραίο πρωινό της 18ης Ιουνίου 1992, συγκλόνισε όλους τους Έλληνες, καθώς ο νεαρός Υποσμηναγός (Ι) Ν.Σιαλμάς, πετώντας με ένα παλαιότερης τεχνολογίας μαχητικό αεροσκάφος Mirage F.1CG της 342 Μοίρας Παντός Καιρού (342 ΜΠΚ) «Σπάρτη» και έμβλημά της, το Σπαρτιάτικο ρητό «Ή ταν, ή επί τας», αντιμετώπισε ένα σύγχρονο τότε και από τα πρώτα που είχαν παραληφθεί, μαχητικό F-16C της Τουρκικής Αεροπορίας.

Η εθελοθυσία του 27χρονου Υποσμηναγού Σιαλμά στη θαλάσσια περιοχή Νοτίως του Αγίου Ευστρατίου, είχε συγκλονίσει τότε όλους τους Έλληνες, καθώς ήταν το πρώτο θύμα της καθημερινής τουρκικής προκλητικότητος και αμφισβητήσεως των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, εμπλεκόμενος σε εικονική αερομαχία με ένα τεχνολογικώς ανώτερο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος.

Μάλιστα, από πολιτικής απόψεως, οι τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ΥΕΘΑ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης είχαν αποφασίσει και πραγματοποίησαν για πρώτη φορά (και μοναδική έκτοτε) σύγκλιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) πάνω στη ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου, φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», της οποίας κυβερνήτης ήταν ο τότε Αντιπλοίαρχος και μετέπειτα Ναύαρχος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ το σκάφος του έπλεε στο Αιγαίο.        

  Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Σιαλμάς είχε απογειωθεί το πρωί της 18ης Ιουνίου 1992 από την έδρα της Μοίρας του, την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, ως «Νο.2» ενός σχηματισμού δύο μαχητικών Mirage F.1CG, που οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας έδωσαν αμέσως πορεία προς το βόρειο Αιγαίο. Κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών πήρε και οπτική επαφή με δύο τουρκικά μαχητικά F-16, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει εμπλοκή. Στη διάρκειά της ο Σιαλμάς με το παλαιάς τεχνολόγίας μαχητικό του κατάφερε και απόκτησε «τακτικό πλεονέκτημα» έναντι του Τούρκου αντιπάλου του με το σύγχρονο αεροσκάφος ευρισκόμενος πίσω του «ώρα έξι» κατά την αεροπορική αργκώ.

Ο χειριστής του τουρκικού F-16 προσπαθώντας να αποφύγει τον εγκλωβισμό του βύθισε αμέσως προς την θάλασσας, από το επίπεδο των περίπου 6.000 ποδών. Ο Σιαλμάς τον ακολούθησε πίσω του στη βύθιση από την οποία όμως δεν κατάφερε να βγει ποτέ, καθώς τον «πρόδωσε» το αεροσκάφος του, σε αντίθεση με τον Τούρκο, που χάρη στις δυνατότητες και τα συστήματα του μαχητικού του, βγήκε οριακά από τον ελιγμό και γλύτωσε.

Αιωνία του η Μνήμη του παλληκαριού. Έπεσεν υπέρ Πατρίδος.