Από την περασμένη  Παρασκευή, λόγω της έκτακτης ανάγκης και του υψηλού κινδύνου επέκτασης της φωτιάς και στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης, όπου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, ενημερώθηκαν άμεσα οι τοπικές αρχές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία.

Το Σάββατο και ενώ η μεγάλη πυρκαγιά σρη Νεάπολη δεν είχε ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού  υπό την αν. Γενική Γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, με συμμετοχή της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελίας Πάντου και των υπαλλήλων της ΕΦΑΛΑΚ Αφροδίτης Μαλτέζου και Παναγιώτας Σκάγκου, (αρχαιολόγων), και Παναγιώτη Σκάγκου, (μηχανικού). Ευτυχώς δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στα μνημεία που βρίσκονται στην πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας.

Η φωτιά έφτασε σε ελάχιστη απόσταση από το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα, καθώς είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα (αποψίλωση του χώρου και μικρού τμήματος της όμορης προς ανατολικά έκτασης και συνεχής διαβροχή του κτηρίου και του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του). Επιπλέον, κοντά στο μουσείο είχε σταθμεύσει πυροσβεστικό όχημα. 

Σε ό,τι αφορά στα μνημεία που βρίσκονται στην άμεση πληγείσα περιοχή, οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν, ενώ παραμένουν ακόμη άσβεστες μικρές εστίες πυρκαγιάς. Πρόκειται για συνολικά πέντε μνημεία των ύστερων βυζαντινών χρόνων, το Κάστρο των Βατίκων, που βρίσκεται ΒΑ της Νεάπολης Βοιών, τους ναούς των Αϊ-Στράτηγου, Αγ. Κων/νου & Ελένης και Αγ. Νίκωνος στην περιοχή του Φαρακλού και του Πίσω Αϊ-Γιώργη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βοιών, η συντήρηση και αποκατάσταση των οποίων έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Στο Κάστρο των Βατίκων, στο οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση το ενταγμένο στο Ε. Π. «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007–2013» έργο δεν προκλήθηκαν προβλήματα από την πυρκαγιά. Ωστόσο, κάηκε μέρος της αυτοφυούς βλάστησης καθώς και ελαιώνες στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του.

Στους προαναφερόμενους ναούς, επίσης δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα, παρά μόνο καταστροφή του άμεσου περιβάλλοντος χώρου τους, λόγω της καύσης της πυκνής αυτοφυούς βλάστησης.