Συγγενείς θανόντων, θύματα τροχαίων που επέζησαν, πεζοί, ποδηλάτες, πολίτες που ενδιαφέρονται για την οδική ασφάλεια… δεν ξεχνούν και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη) διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.500 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους σε τροχαία, όμως, όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κουβίδης, μέλος του πανελλαδικού συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», «δεν περιλαμβάνονται στους θανάτους αυτούς, οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία μέρες μετά το περιστατικό». Από το 1990 περισσότεροι από 45 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τροχαία στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας είναι οξύτατο, είναι κοινωνικό, πολιτικό, και κανείς δεν ασχολείται», υπογραμμίζει ο κ. Κουβίδης, που έχει χάσει το γιο του σε τροχαίο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 10 χιλιάδες εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει, μόνο για θανατηφόρα τροχαία. «Πρόκειται για δεύτερο μαρτύριο για τις οικογένειες των θυμάτων. Είναι απαράδεκτο. Τίποτα άλλο να μην κάνει η πολιτεία, τουλάχιστον ας εκδικάζονταν κατά προτεραιότητα αυτές οι υποθέσεις. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ειδική υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης, όπως στο εξωτερικό. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουμε ανάγκη συλλυπητηρίων, πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την πολιτεία», σημειώνει ο κ Κουβίδης, συμπληρώνοντας «τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρονται κυρίως για τους δείκτες της οικονομίας παρά για τους δείκτες ζωής».

Φέτος, η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων συμπίπτει με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για το λόγο αυτό ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», αποφάσισε τη μετάθεση της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο για την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στη 1 μμ, στο Σύνταγμα. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας «μαύρη» ποδηλατοπορεία για τα θύματα των τροχαίων με κύρια, αλλά όχι μόνη, αναφορά στους ποδηλάτες – θύματα.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδικά η πρωτοβουλία «Πεταλούδες στην ’σφαλτο, Αόρατοι ναι, Ανύπαρκτοι όχι».

Μια λευκή πεταλούδα ζωγραφισμένη στην άσφαλτο στον τόπο του τροχαίου είναι παρούσα σε πολλές πόλεις, Αθήνα, Ρόδο, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά. Στόχος είναι, όπως αναφέρει ο κ. Κουβίδης, να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πεταλούδες, γιατί το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τεράστιο. «Είναι ένας έμμεσος αλλά σαφής τρόπος, να δείξουμε ότι τα θύματα δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα. Και η πληγή για όσους έμειναν πίσω, δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ».

Στον Πειραιά, από αύριο, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στον σταθμό του ΗΣΑΠ, θα εκτεθούν είκοσι αφίσες του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη που σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τις δράσεις του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Στο πλαίσιο της έκθεσης την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 7 μμ στον ίδιο χώρο θα γίνει συζήτηση για το ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης.

Στο Χαϊδάρι, από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του ’γγλου φωτογράφου Paul Wenham – Clarke με θέμα «Όταν οι Ζωές Συντρίβονται». Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, συζήτηση για την οδική ασφάλεια. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα.