Το 2013, χωρίς να είναι η πιο ζεστή χρονιά στην Ιστορία, χαρακτηρίσθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος τυφώνας Χαϊγιάν, και από άνοδο της στάθμης των θαλασσών σε ύψος ρεκόρ που διαπιστώθηκε το Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους προσωρινά στοιχεία (τα οριστικά θα δοθούν στη δημοσιότητα το Μάρτιο του 2014) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, το 2013 είναι μία από τις δέκα πιο ζεστές χρονιές από το 1850, που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Εξάλλου "η μέση στάθμη της θάλασσας έφθασε σε νέο ρεκόρ το Μάρτιο του 2013", αναφέρουν οι ειδικοί.

Οι εννέα πρώτοι μήνες της χρονιάς βρίσκονται, μαζί με το 2003, στην έβδομη θέση των πιο ζεστών μέχρι σήμερα. Στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκαν θερμοκρασίες ανώτερες του μέσου όρου, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, τη βόρεια Βόρεια Αμερική, τη βορειοανατολική Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και ένα μεγάλο μέρος της Ευρασίας.

Η περίοδος Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 ήταν πιο ζεστή απ' ό,τι η αντίστοιχη του 2011 και του 2012, όταν το κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια είχε ψυχράνει την ατμόσφαιρα.

"Η στάθμη των θαλασσών αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 3,2 χιλιοστά το χρόνο (...) ο οποίος βρίσκεται κοντά στο ρυθμό των περίπου 3 χιλιοστών/έτος που παρατηρήθηκε κατά τη δεκαετία 2001-2010 και αντιστοιχεί στο διπλάσιο εκείνου που είχε καταγραφεί τον 20ό αιώνα, ο οποίος ήταν 1,6 χιλιοστό/έτος", προειδοποιούν. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μισέλ Ζαρό, "η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει επειδή λιώνουν παγετώνες. Πάνω από το 90% της επιπλέον θερμότητας που εκπέμπεται από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απορροφάται από τους ωκεανούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να θερμαίνονται και να διαστέλλονται για εκατοντάδες χρόνια".

Ωστόσο, υπογραμμίζει ο ίδιος, "η παγκόσμια περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έφθασε σε νέα ύψη το 2012 και περιμένουμε να φθάσει και πάλι σε άνευ προηγουμένου επίπεδα το 2013. Αυτό σημαίνει πως προοριζόμαστε για ένα πιο θερμό μέλλον". Ένα μέλλον πιο θερμό και πιο επικίνδυνο για τους πληθυσμούς.

"Παρόλο που δεν μπορούμε να αποδώσουμε άμεσα τους τροπικούς κυκλώνες στην κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καθιστά ήδη πιο ευάλωτους τους πληθυσμούς των παραλίων στα κύματα των καταιγίδων, κάτι που είχε τραγικές συνέπειες στην περίπτωση των Φιλιππινών", εξηγεί ο Ζαρό αναφερόμενος στον τυφώνα Χαϊγιάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν η σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τη συχνότητα των τροπικών κυκλώνων εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολυάριθμων ερευνών, οι ειδικοί ήδη αναμένουν πως η συχνότητα των φαινομένων αυτών θα αυξηθεί.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται ενώ η Πολωνία υποδέχεται αυτή την εβδομάδα τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη διάρκεια της οποίας 190 κράτη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους που θα πρέπει να καταλήξουν, το 2015 στο Παρίσι, σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ευθύνονται για την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη. ’λλα ακραία φαινόμενα που σημειώθηκαν φέτος περιλάμβαναν κύματα καύσωνα ρεκόρ στην Αυστραλία και πλημμύρες από το Σουδάν ως την Ευρώπη, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Η Ιαπωνία είχε το πιο θερμό καλοκαίρι στην ιστορία.

Σε αντίθεση, φαινομενικά, με την παγκόσμια τάση, οι θαλάσσιοι πάγοι γύρω από την Ανταρκτική εξαπλώθηκαν σε έκταση ρεκόρ. Όμως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επισημαίνει πως "οι άνεμοι και τα ωκεάνεια ρεύματα έχουν την τάση να απομονώνουν την Ανταρκτική από τα παγκόσμια καιρικά μοντέλα, διατηρώντας την ψυχρή".