Απίστευτο! Πωλείται εκκλησία σε τιμή ευκαιρίας!
Σε ποια ελληνική πόλη βρίσκεται;
Σε τιμή ευκαιρίας πωλείται η μια από τις τέσσερις Βενετσιάνικες Εκκλησίες στο Ηράκλειο καθώς λόγω κρίσης έπεσε η τιμή στο μισό.
Στη συμβολή των οδών 1821 και Καρτερού (ψαράδικα) στο Ηράκλειο δεσπόζει ένα εμβληματικό αρχιτεκτόνημα.Ένα κτήριο 800 ετών, από τα λίγα που σώζονται ακέραια στο Ηράκλειο, που για χρόνια στέγαζε τα ηλεκτρικά είδη του Βασιλειάδη και είδη ρουχισμού. Σήμερα είναι φάντασμα. Μόνο δύο μαγαζάκια στο ισόγειό του υπάρχουν ακόμη: ένα καφενεδάκι και ένα ποδηλατάδικο!Το κτίριο αυτό ανήκει σε ιδιώτες οι οποίοι μην αντέχοντας το κόστος συντήρησης του το πωλούν! Μάλιστα έχουν τοποθετήσει ένα τεράστιο πανό με το πωλητήριο στη βορινή πλευρά. Παράξενο...θα σκεφτεί κάποιος που γνωρίζει ότι το δίκλιτο αυτό αρχιτεκτόνημα δεν είναι παρά μια ιστορική εκκλησία, αφιερωμένη στον ’γιο Ιωάννη το Βαπτιστή.
Είναι μια από τις 4 βενετσιάνικες εκκλησίες που σώζονται στο Ηράκλειο και ο Δήμος Ηρακλείου είχε ανακοινώσει ότι θα απαλλοτριώσει για να τις αποκαταστήσει και να τις αποδώσει στο κοινό ως δημόσια κτήρια μέ πολλαπλές χρήσεις. Τα σχέδια αυτά όμως απαιτούσαν χρήματα. Οι βενετσιάνικοι ναοί βρίσκονται όλοι στο κέντρο του Ηρακλείου και η εκτίμηση της αξίας τους είναι τεράστια. Από το 2005 που ξεκίνησε η συζήτηση και το 2006 ελήφθησαν αποφάσεις από το Δήμο Ηρακλείου το ποσό που απαιτούνταν για την εξαγορά τους ήταν απαγορευτικό για το Δήμο Ηρακλείου. Πόσο μάλλον μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης...Ο Δήμος Ηρακλείου αναζητά χρηματοδοτικές πηγές μηπως και καταφέρει να εξαγοράσει τουλάχιστον το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που πωλείται προτού αγοραστεί από άλλο ιδιώτη! Ωστόσο τα πράγματα είναι στενά.
Σε τιμή ευκαιρίας
Το πωλητήριο στη βορινή πλευρά του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή βρίσκεται εδώ και μήνες! Δύσκολα το βλέπει κάποιος και πολύ δυσκολότερα μέσα στο γενικότερο οικονομικό κλίμα που βιώνουμε θα ενδιαφερθεί να το αποκτήσει.Γνωρίζοντας ωστόσο τις προθέσεις του Δήμου Ηρακλείου να εξαγοράσει το συγκεκριμένο κτήριο προκαλεί εντύπωση στους Ηρακλειώτες που τοποθετήθηκε το πωλητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδιοκτησία του ακινήτου επιθυμεί το κτήριο να αποκτηθεί από το Δήμο Ηρακλείου. Ο Δήμος όμως μπορεί; Κατά τις ίδιες πληροφορίες που επιβεβαιώνονται ο αρμοδιος αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί η εξαγορά του κτηρίου στο Πράσινο Ταμείο. Όμως κι αυτό δε είναι κάτι σίγουρο.
Το cretalook. gr αναζήτησε την τιμή πώλησης του Ναού η οποία έχει οριστει στο 1,8 εκατ Ευρώ ενώ τα ισόγεια μόνο είναι 500 τ.μ. Ως ιδιοκτησία ανήκει σε 6 εξαδέλφια με καταγωγή από το Ηράκλειο που δε ζουν όμως στην Κρήτη και τον οποίο έχουν κληρονομήσει από τον παππού τους Σεφεριάδη ή Σεφέρογλου ο οποίος τον εξαγόρασε το 1930 από την Εθνική Τράπεζα καθώς επωλείτο ως ανταλλάξιμο. Το σίγουρο όμως είναι ότι τη δεδομένη στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται σε αμηχανία καθώς βλέπει να ναυαγεί ίσως το πιο οραματικό σχέδιο των τελευταίων ετών. Να εξαγοράσει τις Βενετσιάνικες Εκκλησίες και να δημιουργήσει χώρους πολιτισμού σε πέντε ακόμη σημεία της πόλης. Δηλαδή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου.Έτσι ο Δήμος Ηρακλείου χάνει με την πιθανή πώληση του ναού σε
Εκτιμητές
Το θέμα της απόκτησης των ναών από το Δήμο Ηρακλείου είχε εγκριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή της σύμβασης για την Παλιά Πόλη και είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη να έχει συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των ναών αλλά και ορκωτούς εκτιμητές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξία του συγκεκριμένου Ναού είχε εκτιμηθει στην προ κρίσης εποχή (2009) στο ύψος των 3,147 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα πωλείται βάσει της αντικειμενικής αξίας του χωρίς να λαμβάνεται υπ'όψιν η εμπορικότητα ή η αξία του ως μνημείο. Για αυτό και κύκλοι της αγοράς μιλούν για πώληση σε τιμή ευκαιρίας...αν υπήρχε όμως ρευστό!
Οι τέσσερις ναοί
Oι τέσσερις ναοί που υπάρχουν στο Ηράκλειο και οραματιζόταν ο Δήμος Ηρακλείου να αποκτήσει είτε με εξαγορά είτε με απαλλοτρίωση βρίσκονται σε κακή κατάσταση με βαθιά ρήγματα στην τοιχοποιία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Παρεμβάσεις για το θέμα των βενετσιάνικων εκκλησιών έχουν γίνει και από την Αρχιεπισκοπή αλλά όπου δεν υπάρχει χρήμα...όσες παρεμβάσεις και να γίνονται τα κτήρια θα παραμένουν αναξιοποίητα. Οι τέσσερις βενετσιάνικοι ναοί είναι:
1) Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Πρόκειται για μια Λατινική Μονή του 13ου αιώνα που κατά την Τουρκοκρατία μετατράπη στο τζαμί του του Μαχμούτ Αγά ή Σειτάν Ογλού και εν συνεχεία έγινε ανταλλάξιμος και πουλήθηκε.
2) Ο Ναός του Αγίου Ονουφρίου που είναι ορθόδοξος και κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα. Βρίσκεται εγκλωβισμένος από μικρές κατασκευές που στεγάζουν καταστήματα στις οδούς Τσικριτζή και 186
3) Ο Ναός της Αγίας Αναστασίας είναι ορθόδοξος κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, λειτούργησε ως τουρκικό τέμενος του Ρετζέτ Αγά, τα τελευταία χρόνια στέγαζε παπλωματάδικο και βρίσκεται στην Αγία Τριάδα στην οδό Δελημάρκου.
4) Ο Ναός του Αγίου Βενέτικου ή (Βενέδικτου ή Αγίου Γεωργίου του Βενετικού) χτίστηκε επί Ενετοκρατίας, ήταν ορθόδοξος, μετατράπηκε σε τουρκικό τέμενος του Καπετάν Ιμπραχήμ πασά στη συνοικία Βαρελτζίδικα στην Πλατεία του Αγίου Δημητρίου στο λιμάνι όπου βρίσκονται τα ουζερί.
Ιστορικά στοιχεία
Στο χάρτη του Werdmuller αναφέρεται ως "San Giovanni" με χρονολογία 1271. Η εκκλησία αναφέρεται και από το Gerola, ο οποίος έκανε την κάτοψή της. Ήταν λατινική εκκλησία του Τάγματος των Φραγκισκανών, στην οποία τάφηκαν οι Δούκες Petro Badoer και Petro Emiliani. Οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε τζαμί του Μαχμούτ Αγά (ή Σεϊτάν Ογλού) που σημαίνει ο δαιμόνιος άνθρωπος.Ο ναός ήταν δίκλιτος και στεγαζόταν στο βόρειο κλίτος από ξύλινη στέγη και στα ανατολικά με κυλινδρικό θόλο. Το νότιο κλίτος στεγαζόταν το μισό με δίκλιτη στέγη και το άλλο μισό με δυο τρούλους χωρίς τύμπανο, που κατά τον Gerola, έμοιαζαν τουρκικής κατασκευής.Ο ναός μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους έγινε κι αυτός ανταλλάξιμος και πουλήθηκε. Τη δεκαετία του 1930 στέγασε τον πρώτο βουβό κινηματογράφο του Ηρακλείου. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε ολόκληρο σχεδόν το ανατολικό τμήμα.