Μόνο 12 διοικητικοί έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και οι υπόλοιποι έχουν μονιμοποιηθεί με αποφάσεις πρυτανικών αρχών, είπε ο υπ. Παιδείας - Ο κ. Αρβανιτόπουλος κάλεσε τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπενθυμίζοντας ότι στα πανεπιστήμια ισχύει το αυτοδιοίκητο

Μήνυμα στον Πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο μετά και τη δεύτερη απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Αλλιώς θα φέρει ακέραια την ευθύνη» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον ΒήμαFM.

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε καθηγητές και φοιτητές να προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία θα σπεύσει να εξασφαλίσει τις συνθήκες ομαλούς προσέλευσης. «Αν παρακωλυθεί ή παρεμποδιστεί κάποιος τότε ο νόμος είναι σαφής: ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο της επικράτειας για παραβατικές συμπεριφορές, ισχύει και για το πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε, επίσης, τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπενθυμίζοντας ότι στα πανεπιστήμια ισχύει το αυτοδιοίκητο. Όπως τόνισε «δεν υπάρχει διελκυστίνδα ευθυνών. Εδώ υπήρξε απροθυμία να συμβάλλουν με στοιχεία και τώρα - εκ των υστέρων - έρχονται καθηγητές να μας λένε ότι υπάρχουν υπεράριθμοι, αλλά να πάρετε από άλλα τμήματα». Κατηγόρησε, δε, τους πρυτάνεις για «προσχηματικό διάλογο προκειμένου να μην γίνει τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο όλα γίνονται γιατί οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ιδιοκτησιακή σχέση με τους καθηγητές, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μόνο 12 διοικητικοί έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και οι υπόλοιποι έχουν μονιμοποιηθεί με αποφάσεις πρυτανικών αρχών. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά ότι στο Καποδιστριακό «έχουμε 313 περιπτώσεις συνεπωνυμίας»! Υπενθύμισε, δε, ότι όταν ζητήθηκε από τα πανεπιστήμια να εκτιμήσουν τις ανάγκες τους σε διοικητικούς υπαλλήλους, «όλα τα ιδρύματα μας είπαν ότι θέλουν και άλλους» ενώ με βάση την έρευνα του υπουργείου Παιδείας σε οχτώ από τα πανεπιστήμια εντοπίστηκαν υπεράριθμοι διοικητικοί. «Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν ανήκουν στη σχολή αλλά στο Πανεπιστήμιο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι από τους 1.100 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι 650 θα απορροφηθούν από σχολές που έχουν ανάγκη. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν επαρκούν για να παραμείνουν οι απαραίτητοι διοικητικοί υπάλληλοι για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ» διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας.

Δεσμεύτηκε, ακόμα, ότι η περικοπή στους μισθούς των απεργούντων διοικητικών υπαλλήλων θα γίνει αναδρομικά «όταν θα έχουμε τα στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες των ΑΕΙ» υπενθυμίζοντας ότι από τις 18 Οκτωβρίου ζήτησε με έγγραφο από τους πρυτάνεις να προχωρήσουν σε διοικητικές πράξεις για την περικοπή των ημερομισθίων σε ημέρες απεργίας. «Αν δεν το κάνουν θα παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος» συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Από τα βέλη του υπουργού Παιδείας δεν ξέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο - αν και δεν κατονόμασε υπέδειξε - ως εκείνους που «έχουν στοχεύσει τον χώρο της παιδείας για τον χώρο της μεγάλης αντιπαράθεσης». «Γίνεται μια προσπάθεια πολιτική ο χώρος της παιδείας να γίνει παρανάλωμα του πυρός, είτε στις πανελλαδικές είτε στους αγιασμούς όπου κάποιοι καλούσαν σε καταλήψεις, είτε τώρα στα πανεπιστήμια» κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.