Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του μηνός, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, η διακλαδική άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 2013», που περιλαμβάνει βολές Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β) από μονάδες μαχητικών αεροσκαφών του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, πλοίων επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου και επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της ασκήσεως, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθούν βολές επιφανείας-επιφανείας και αέρος-επιφανείας εναντίον πλωτού στόχου. Στην άσκηση, η οποία θα γίνει σε συνδυασμό με την άσκηση «ΟΡΜΗ 4/13» της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου του ΠΝ, έχουν προγραμματιστεί βολές, ως ακολούθως:

• Βολές βλημάτων αέρος – επιφανείας HELLFIRE από 4 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64A+ APACHE και AH-64DHA Longbow Apache των 1ου και 2ου Ταγμάτων Επιθετικών Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού του ΣΞ.

• Βολή βλήματος επιφανείας –επιφανείας PENGUIN ΜΚ.2, MOD.3 από πυραυλάκατο της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου του ΠΝ.

• Βολές βλημάτων αέρος-εδάφους/επιφανείας AGM-65G και GPU-12 από μαχητικά αεροσκάφη F-4E και F-16 του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας της ΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη και για δεύτερη εν σειρά εβδομάδα, που πραγματοποιείται στο ΠΒΚ, καθώς την Παρασκευή που μας πέρασε ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση βολής Κ/Β από τα χερσαία αντιαεροπορικά συστήματα του ΣΞ, της ΠΑ και του ΠΝ, που πραγματοποιήθηκαν εκεί με ιδιαίτερη επιτυχία και με εξαιρετικά απαιτητικά σενάρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και πάντα σε εγρήγορση.

Λ.Σ.Μ.