Το μετάλλιο και τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου του Ολοκαυτώματος «Γιάντ Βασέμ» στην οικογένεια των Ελλήνων ηρώων Θανάση και Ευαγγελίας Πίσπα, για τη διάσωση της Εβραϊκής οικογένειας Ναχμία στο χωριό Κλείνοβο κοντά στα Τρίκαλα κατά την διάρκεια της Κατοχής, επέδωσε πριν από λίγη ώρα στη διάρκεια συγκινητικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην οικεία του, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα ’ριε Μέκελ, μαζί με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Μπενιαμίν Αλμπάλα. Ειδικά για την τελετή αυτή ταξίδεψαν από το Ισραήλ όπου ζουν σήμερα, 12 απόγονοι της οικογένειας Ναχμία καθώς και 10 συγγενείς της οικογένειας Πίσπα από τα Τρίκαλα.

Εκ μέρους της οικογενείας Πίσπα το βραβείο παρέλαβε ο Θανάσης Πίσπας εγγονός, των Θανάση και της Ευαγγελίας, από τον Ισραηλινό Πρέσβη, ενώ και η εγγονή τους Δήμητρα Παπάντου παρέλαβε το δίπλωμα του «Γιάντ Βασέμ» από τον Πρόεδρο του ΚΙΣΕ.

Στην τελετή παρέστησαν οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Βασίλης Κικίλιας μέλος της ίδιας επιτροπής, Χρήστος Δήμας Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και ’μυνας του Κοινοβουλίου, η κυρία Φωτεινή Τομαή, Υπεύθυνη Αρχείου και για ζητήματα Ολοκαυτώματος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πατήρ Αλέξιος Μπουρλής και ο Ραβίνος Αθηνών, Σοφολογιότατος Ισαάκ Μιζάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» δίδεται από το ίδρυμα και μουσείο «Γιάντ Βασέμ», που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για τη διαιώνιση της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και για να δοθεί η διάκριση αυτή απαιτείται διεξοδική έρευνα από το Ίδρυμα και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Θεωρείται μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί από την χώρα.

Η οικογένεια Ναχμία ζούσε στην Φλώρινα η οποία τελούσε υπό Ιταλική κατοχή και διέφυγε προς τα Τρίκαλα τον Απρίλιο του 1943, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν από τους Ιταλούς να στείλουν όλους τους ενήλικες Εβραίους της περιοχής στην Θεσσαλονίκη με σκοπό να τους στείλουν στο Αούσβιτς. Η οικογένεια αποτελείτο από το ζευγάρι Αβισάρ και Ρεβέκκα Ναχμία και άλλα τρία άτομα που βρήκαν καταφύγιο στην οικία του Θ.Πίσπα, κοινοτάρχη του χωριού Κλείνοβο κοντά στα Τρίκαλα. Η σύζυγος του Θανάση, Ευαγγελία, ήταν μαία και βοήθησε την Αλλέγρα Ναχμία να γεννήσει το δεύτερο και τρίτο παιδί της, τον Ισαάκ και τον Δαυίδ στο σπίτι της οικογένειας Πίσπα. Όταν οι Γερμανοί πλησίαζαν το απομονωμένο χωριό, οι δύο εβραϊκές οικογένειες με την βοήθεια των χωρικών αναζητούσαν καταφύγιο στα βουνά. Οι δύο οικογένειες επέζησαν από τον πόλεμο και μετανάστευσαν στο Ισραήλ το 1949.

Συνολικά περισσότεροι από 300 Έλληνες «Δίκαιοι» έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα.

Λ.Σ.Μ.