Κάποια τα ξέρετε στα σίγουρα άλλα θα σας εκπληξούν... πόλυ!! Ανάμεσα στα 10 πιο διάσημα αγάλματα παγκοσμίως θα βρείτε και ένα ελληνικό... όχι όμως αυτό που περιμένετε!! Θαυμάστε τα, θυμηθείτε τα ή γνωρίστε τα για πρώτη φορά!!

Τα 10 πιο διάσημα αγάλματα του κόσμου!!

1. Το ’γαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη!

Most famous statues: Statue Of Liberty

Κάμια έκπληξη εδώ! Το Statue of Liberty, βρίσκεται στο Liberty Island του Μανχάταν και ήταν δώρο της Γάλλιας, το 1886,  στην Αμερική για την επέτειο των 100 χρόνων ανεξαρτησίας (της δεύτερης).

2. Το ’γαλμα του Χριστού Λυτρωτή, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Most famous statues: Christ the Redeemer on Corcovado mountain

Ποιος δε το ξέρει;; Είναι το μεγαλύτερο Art Deco άγαλμα στον κόσμο και το 5 μεγαλύτερο άγαλμα του Χρισοτύ παγκοσμίως. Έχει 30 μέτρα ύψος και η βάση του είναι άλλα 8! Τα ανοιχτά χέρια του έχουν διάμετρο 28 μέτρα! Και βρίσκεται σε ύψος 700 μέτρων στο βουνό Corcovado. Κατασκευάστηκε την δεκαετία του ΄30.

3. Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, στην Αίγυπτο.

The Great Sphinx Of Giza, Egypt

Και αυτό πασίγνωστο! Βρίσκεται στο Οροπέδιοτης Γκίζας, στη δυτική όχθη του Νείλου, στην Αίγυπτο. Είναι το μεγαλύτερος μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο(73,5 μέτρα μήκος, 19,3 μέτρα πλάτος, και 20,22 μ. ύψος). Είναι επίσης το παλαιότερο γνωστό μνημειακό γλυπτό, και  πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους περίπου 2558-2532 π.Χ.

4. Moai, (Μοάι) Νησί του Πάσχα.

Most famous statues: Moai, Easter Island

Μπορεί να τα ξέρετε, μπορεί και όχι! Μονολιθικές ανθρώπινες μορφές σκαλισμένες από τη φυλή Rapa Nui μεταξύ  1250 και 1500. Σχεδόν όλα τα Μοάι έχουν υπερβολικά μεγάλα κεφάλια τρία όγδοα το μέγεθος ολόκληρου του αγάλματος. Το ψηλότερο moai ονομάζεται Πάρο, είναι σχεδόν 10 μέτρα και 75 τόνους. Το πιο βάρυ ζυγίζειι 86 τόνους και ένα ημιτελές γλυπτό, αν ολοκληρωνώταν θα ήταν περίπου 21 μέτρα στο ύψος, με βάρος περίπου 270 τόνων.

5. Ο Δαβίδ του Μιχαήλ ’γγελου.

Most famous statues: David statue

ΔΕΝ γίνεται να μην το ξέρετε! Ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής γλυπτικής που δημιουργήθηκε μεταξύ 1501 και 1504, από τον Ιταλό καλλιτέχνη Michelangelo. Είναι ένα μαρμάρινο άγαλμα  5,17 μέτρων που αναπαριστά ένα όρθριο γυμνό άντρα.  Το άγαλμα αντιπροσωπεύει τον βιβλικό ήρωα Δαβιδ και βρίσκεται βρίσκεται στην  Accademia Gallery της Φλωρεντίας ήδη από το 1873.

6. Κολοσσιαίες κεφαλές των Ολμέκων, στο Μεξικό.

Olmec colossal heads, Mexico

Δεν τις ξέρετε ή τις ξέρουν κάποιοι από εσάς! Η Ολμέκα ήταν ένας αρχαίος Προ-Κολομβιάνος πολιτισμός στα τροπικά πεδινά του νότιο-κεντρικού Μεξικού, στις σημερινές πολιτείες Veracruz και Tabasco στο Μεξικό. Σαν πολιτισμός άνθισε περίπου από το 1400 π.Χ. έως το 400 π.Χ.. Η πιο αναγνωρισμένη πτυχή του πολιτισμού αυτού είναι τα μεγάλα κεφάλια κρανοφόρων. Τα κεφάλια, αυτά, πιστεύεται ότι είναι πορτρέτα των ηγεμόνων. Δεν είναι ίδια μεταξύ τους και τα κράνη είναι στολισμένα με διακριτικά στοιχεία. Οι 17 κολοσσιαίες κεφαλές που έχουν βρεθεί είναι μεταξύ 3,4- 1,47 μέτρα ύψος.

7. Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί ή αλλιώς Μητέρα Πατρίδα, Πατρίδα ή Το μνημείο του Μαμάγιεφ στο Βόλγογκραντ, στη Ρωσία.

The tallest non religious statue in the world - The Motherland Calls

Δεν είμαι σίγουρη αν το ξέρετε ή όχι! Βρίσκεται στο Βόλγογκραντ που παλιότερα ονομάζόταν Στάλινγκραντ και είναι αφιερώμενο στην ιστορική μάχη του Στάλινγκραντ. Το 1967 κηρύχθηκε το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο (85 μέτρα ύψος), είναι το τελευταίος μη-θρησκευτικό άγαλμα με αυτό τον τίτλο.  Είναι αρκετά σύνθετο από μηχανικής απόψης, εξαιτίας της χαρακτηριστικής στάση του με ένα σπαθί ψηλά στο δεξί χέρι και το αριστερό χέρι εκτείνεται σε μια χειρονομία προτροπής. Τα 200 σκαλοπάτια που οδηγούν στο άγαλμα, συμβολίζουν τις 200 ημέρες της μάχης του Στάλινγκραντ.

8. Ο Στοχαστής - Ένα χάλκινο γλυπτό του Auguste Rodin.

The Thinker by Auguste Rodin - known world wide

Δεν το ξέρετε. Ο διάσημος Γάλλος γλύπτης Ογκίστ Ροντέν, αποκαλείται ο "πατέρας" της σύγχρονης γλυπτικής. «Ο στοχαστής» (1880) του απεικονίζει έναν άνδρα σκεπτόμενο, ένα γλυπτό που γενικά χρησιμοποιείται ως σύμβολο της φιλοσοφίας.  Βρίσκεται στην είσοδο του Grawemeyer Hall στο πανεπιστήμιο Louisville στο Κεντάκη (Η.Π.Α.)

9. Η Μιρκή Γοργόνα, Δανία.

The Little Mermaid in Copenhagen - just 1.25 meters tall

- Το ξέρετε όλοι! Το μπρούτζινο άγαλμα μιας γοργόνα, στην Κοπεγχάγη. Εμπνευσμένο απο το ομώνυμο παραμύθι του Hans Christian Andersen από το 1913 αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης. Επίσης, είναι και ένας δημοφιλής προορισμός για βάνδαλους και πολιτικούς ακτιβιστες που το βεβηλώνουν αρκετά συχνα. Το άγαλμα βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο σε ένα λιμάνι και έχει ύψος μόλις 1,25 μ.

10. Το Αίθριο των Λεόντων, στη Δήλο.

 The Terrace of the Lions, Delos Island, Greece

- ΤΟ ξερετε αλλά δε το περιμένατε!! Το νησί της Δήλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυθολογικά, ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία στην Ελλάδα. Κατά την ελληνική μυθολογία υπήρξε ο τόπος γεννήσεως του Απόλλωνα και της ’ρτεμις. Το Αίθριο των Λεόντων ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα από το λαό της Νάξου (λίγο πριν από το 600 π.Χ. ) και είχε αρχικά 9- 12 λιοντάρια-φύλακες  της Ιεράς Οδού, αλλά μόνο 5 επέζησαν και υπάρχουν κομμάτια από 3 άλλα. Τα πρωτότυπα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Δήλου το 1999