Υπερηφάνεια και προκατάληψη
Γράφει η ’ννα Κερώση
Περί τα 55.000 αντίτυπα πουλά κάθε χρόνο μόνο στη γενέτειρά της (Αγγλία) το γνωστό συγγραφικό έργο της Jane Austen Περηφάνεια και προκατάληψη.
Θα ήταν παράτερο να μην αναφερθούμε στη συγγραφέα που γεννήθηκε σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου 1775 και θεωρήθηκε με την πάροδο των χρόνων μία από τις καλύτερες συγγραφείς στη χώρα της αλλά και στον κόσμο. Εκτός από το Περηφάνεια και Προκατάληψη, έγραψε τα έργα Λογική και Ευαισθησία, Εμμα, Πειθώ.
Το ατίμητο χάρισμά της, μας πρόσφερε απλόχερα στο να κατανοήσουμε τις αγωνίες των γυναικών του 18ου 19ου αιώνα. Να αποκατασταθούν με κάποιον της ανώτερης κοινωνικής τάξης ώστε να εξασφαλίσουν κύρος και φυσικά να μην αποτελούν πλέον βάρος στην οικογένειά τους.
Η Jane Austen κατάφερε να προσπεράσει την εποχή της η συγγραφή δεν ενδείκνυτο για το ασθενές φύλλο και δεν ήταν λίγες οι φορές που η συγγραφέας αντιμετωπίζονταν σαν μία παρουσία εκτός κλίματος
Ωστόσο, τα έργα της μέχρι και σήμερα αποτελούν έμπνευση. Μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, χειρόγραφά της έχουν πωληθεί μέχρι και 1,6 εκ δολάρια σε δημοπρασία ενώ η Αγγλία έχει ανακοινώσει ότι το 2017 το χαρτονόμισμα των 10 στερλίνων θα κοσμείται από το πρόσωπο της μεγάλης μυθιστοριογράφου.
Η Jane Austen έγραψε για τον έρωτα και την αγάπη ρεαλιστικά και παραστατικά. Θα υπέθετε κάποιος πως είχε η ίδια πολλές εμπειρίες, πέθανε όμως ανύπαντρη μόλις 42 ετών. Ίσως γιατί η ίδια είχε μάλλον υψηλά κριτήρια για μία οποιαδήποτε σχέση που οπωσδήποτε θα έπρεπε να κινείται μόνο από ανιδιοτελή αγάπη.