Του Κ.Ι. Αγγελόπουλου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Είναι γνωστό ότι στη Νέα Δημοκρατία εδώ και καιρό περισσεύουν οι σκέψεις και τα λόγια για «επάνοδο» του πρώην προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, στα εσωκομματικά πράγματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός μένει ακίνητος και δεν δείχνει να συγκινείται με τα όσα «κινούνται» γύρω του με τη μορφή «πληροφοριών», φημών και διαρροών. Η στάση αυτή του επί μία 12ετία αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί άλλους μεν να υποψιάζονται ότι «κάτι» πρέπει να αναμένεται από αυτόν το 2014, άλλους δε να εκτιμούν ότι η ακινησία του θα είναι μακρά και μετά την «επόμενη ημέρα». Αναμενόμενη αυτή η ατμόσφαιρα, δεδομένου ότι, όχι μόνο στη Ν.Δ., αλλά γενικότερα στην πολιτική σκηνή η περιβόητη «επόμενη ημέρα» μόνο καλή και φωτεινή δεν προβλέπεται ότι θα είναι για όλους –ή τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Εφιάλτες φέρνουν στους κάθε κατηγορίας παράγοντες εξουσίας και «παίκτες» του ευρύτερου πολιτικού παιχνιδιού οι σκέψεις για τις κάλπες που θα στηθούν για πρώτη (;) φορά το 2014, στα τέλη της ερχόμενης άνοιξης. Και στη Νέα Δημοκρατία κανείς δεν τολμά σήμερα να κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για τα ποσοστά της παράταξης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. Οταν, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής δέχεται ολοένα και περισσότερες επισκέψεις στο πολιτικό γραφείο του, όταν οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» της Ν.Δ. αποτολμούν στα παρασκήνια «προβλέψεις» για «επάνοδό» του στην ενεργό δράση, φυσικό είναι και να προβληματίζονται δυσάρεστα οι επιτελείς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και να αναζητούν «ρόλους» κάποιοι βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. σε μία «επόμενη ημέρα» της δικής τους φαντασίας.

Η πραγματικότητα, πάντως, «μιλάει» αλλιώς για την περίπτωση του κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός σε κανέναν απολύτως συνεργάτη του δεν έχει εκμυστηρευθεί το τι σκέπτεται για το πολιτικό μέλλον του. Ακόμη και πρόσωπα, στενότατοι συνεργάτες του, που είναι σε καθημερινή επαφή μαζί του, και έχουν συνδέσει την πορεία τους με αυτόν, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος ή ο Γιάννης Αγγέλου, δεν γνωρίζουν τις αληθινές σκέψεις του -πόσω μάλλον άλλοι «καραμανλικοί» που έχουν επαφές μαζί του, όπως οι Βαγγέλης Αντώναρος, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Σταύρος Καλογιάννης, Ανδρέας Μαρίνος, καθώς και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Καραμανλής, από τη φύση του λιγομίλητος και πολύ «προσεκτικός» στα λόγια του, όταν αποφασίζει να μιλήσει για πολιτική του παρόντος και του μέλλοντος, πολλά μεν «ακούει», αλλά δεν «τσιμπάει» όταν ακραιφνείς «καραμανλικοί» προσπαθούν να τον «κουρδίσουν» για να ασχοληθεί ξανά με τα νεοδημοκρατικά δρώμενα. Οταν αυτό συμβαίνει σε μια κουβέντα μαζί του, τότε ο «γαλάζιος Βούδας» σωπαίνει και κοιτάζει ανέκφραστος τον συνομιλητή του…

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Αν όμως, στη Ν.Δ., το «αίνιγμα Καραμανλή» μένει χωρίς απάντηση, άλλοι προσπαθούν να το προσεγγίσουν από άλλη οδό. Πρόκειται για πρόσωπα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα από τους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ.ΑΡ., όπου κάποιοι κάνουν τη δική τους εκτίμηση.

Λένε, λοιπόν, ότι ο Καραμανλής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «αναλάβει» τη Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά. Ούτε προτίθεται να τεθεί επικεφαλής σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα «οικουμενικού» τύπου (κάτι που έχει περάσει απ’ το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα ως ενδεχόμενη πρόταση, λέγεται από πηγές της Αριστεράς). Το μόνο που εκτιμάται ότι μπορεί να ενδιαφέρει αργότερα τον πρώην πρωθυπουργό θα είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2015. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι την υποψηφιότητά του θα την πρότεινε η Αριστερά. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε η «απόσυρσή» του θα είναι οριστική, λένε.

Οι «καραμανλικοί» βουλευτές δεν χαίρονται όταν στα παρασκήνια ακούν ένα τέτοιο «σενάριο». Αν η ηγετική ομάδα του κ. Αντώνη Σαμαρά καθόλου δεν τους συμπαθεί, αν ο κ. Καραμανλής σκοπεύει να τους αφήσει μετεκλογικά «ορφανούς», τι θα κάνουν το 2014; Και τι να το κάνουν το… 2015; Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής σήμερα θεωρεί «ανύπαρκτο» το θέμα του «2015». Βέβαιο είναι, όμως, αναφέρουν συνεργάτες του, ότι από τα λεγόμενά του σε ιδιαίτερες συζητήσεις του προκύπτει ότι πρέπει να θεωρείται από τώρα «καμένο» το σενάριο για ενδεχόμενο ηγεσίας του σε «οικουμενική» κυβέρνηση. Κι αυτή η διαβεβαίωση μάλλον έχει «κατεύθυνση» προς το γραφείο του κ. Τσίπρα, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, όχι πως δεν ενδιαφέρει, εννοείται, και το Μέγαρο Μαξίμου. Ομως, στην πολιτική «ποτέ μη λες ποτέ»…

Oι υπερβολικές «ερμηνείες»

Οπωσδήποτε το ζήτημα του Κώστα Καραμανλή δεν είναι το μείζον για το παρόν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Αν απασχολεί σήμερα το κόμμα του, είναι επειδή τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τη Ν.Δ., που φαίνεται να χάνει δυνάμεις εξαιτίας της «λιτότητας», η οποία βασανίζει την ελληνική κοινωνία. Η ανασφάλεια που προκαλεί αυτή η κατάσταση στο επιτελείο του πρωθυπουργού οδηγεί σε μια υπερ-εκτίμηση της κινητικότητας των «καραμανλικών» και σε υπερβολικές «ερμηνείες» της στάσης του κ. Καραμανλή. Στη Ν.Δ., ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς δεν είχε ούτε έχει από το 2009 πρόβλημα οργανωμένης «εσωτερικής αντιπολίτευσης». Και είναι μόνο κάποιοι «ακραιφνείς σαμαρικοί» που δημιούργησαν σύντομα μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. ένα ζήτημα «ρήξης» με τον «μεσαίο» χώρο της περιόδου 2004-09, με αποτέλεσμα να τεθεί και θέμα απομόνωσης των «καραμανλικών» και ψυχρότητας με τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο της παράταξης. Ετσι, σήμερα οι ανησυχίες βουλευτών για το μέλλον τους και το μέλλον του κόμματος, οι οποίοι επιδιώκουν επαφές και συζητήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, δημιουργούν «θέμα Καραμανλή». Αυτή είναι η «ανάλυση» της υπόθεσης που γίνεται από τους στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή -και προφανώς και από τον ίδιον