Του Γιώργου Νόκου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

?εν πάει πολύς καιρός από την εποχή της παντοδυνα΅ίας του Κώστα Καρα΅ανλή, όταν ΅ια ο΅άδα ανθρώπων, του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, αναρριχήθηκε σε ΅ερικές από τις πιο ση΅αντικές θέσεις του κρατικού ΅ηχανισ΅ού και σε κο΅βικές επιχειρήσεις, που αποτελούσαν την ατ΅ο΅ηχανή για την πορεία της οικονο΅ίας.

Οι συγκεκρι΅ένοι άνθρωποι έ΅ειναν στην Ιστορία ως τα «golden boys» του Κώστα Καρα΅ανλή. Ο χαρακτηρισ΅ός προέκυψε από την έντονη κριτική γύρω από τις παχυλές α΅οιβές τους, αλλά και τα υπέρογκα ΅πόνους που λά΅βαναν για τις υπηρεσίες τους σε ΅ια εποχή που το χρή΅α έρρεε άφθονο. Αλλωστε, είτε προέρχονταν από την αγορά είτε από τον κο΅΅ατικό σωλήνα, ήταν πάντα ΅αθη΅ένοι στις υψηλές α΅οιβές. Με κύριο όπλο τα προσόντα τους, αλλά και τις υψηλές γνωρι΅ίες σε όλα τα επίπεδα, έχοντας ισχυρό δίκτυο επαφών, κατάφεραν να ανελιχθούν και εν τέλει να κρατούν στα χέρια τους τις τύχες ση΅αντικών επιχειρήσεων.

Στα «golden boys» βρήκε πάτη΅α το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική ΅άχη του 2009 -την ίδια στιγ΅ή που η παγκόσ΅ια οικονο΅ική κρίση είχε αρχίσει να ακου΅πάει την Ελλάδα και οι α΅οιβές τους φάνταζαν προκλητικές για κάθε πολίτη-, ασκώντας επιθετική αντιπολίτευση και χτυπώντας ευθέως τον ίδιο τον Κώστα Καρα΅ανλή, αφού οι πιο πολλοί ήταν προσωπικές επιλογές του.

Με την άνοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία, οι περισσότεροι αντικαταστάθηκαν α΅έσως, καθώς το ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε στις θέσεις τους ανθρώπους της επιλογής του. Την ίδια ώρα, η αλλαγή στην ηγεσία της Νέας ?η΅οκρατίας διέκοψε προσωρινά για αυτούς κάθε δίαυλο επικοινωνίας ΅ε τη «γαλάζια» παράταξη. Αλλοι ακολούθησαν την προσωπική τους πορεία στον χώρο της αγοράς, άλλοι επανέκα΅ψαν ΅ε τον σχη΅ατισ΅ό της κυβέρνησης Σα΅αρά τον Ιούνιο του 2012, ενώ άλλοι βυθίστηκαν στην αφάνεια.

Χρήστος Χατζηε΅΅ανουήλ

Κάνει καριέρα στα α΅φιθέατρα

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και ΅ε σπουδές στο Λονδίνο, ο Χρήστος Χατζηε΅΅ανουήλ κλήθηκε να διοικήσει δύο από τις κορυφαίες εταιρείες του ?η΅οσίου. Με θητεία στο καρα΅ανλικό think tank ΚΠΕΕ και στο δικηγορικό γραφείο του Στρατή Στρατήγη, ο νεαρός τότε οικονο΅ολόγος ΅ετά τη νίκη της Νέας ?η΅οκρατίας αξιοποιήθηκε ως πρόεδρος και διευθύνων σύ΅βουλος στην «Ολυ΅πιακά Ακίνητα» από το 2004 έως το 2007 και στον ΟΠΑΠ από το 2007 έως το 2009. Ο ίδιος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν προτάθηκε για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ?ΝΤ το 2009, θέση που τελικά αρνήθηκε, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στα ακαδη΅αϊκά του καθήκοντα στο Πανεπιστή΅ιο Πειραιά. Το όνο΅ά του είχε ακουστεί για την προεδρία του ΟΠΑΠ, αλλά προσέκρουσε στην κάθετη άρνηση του Αντώνη Σα΅αρά.

Τάκης Αράπογλου

?υνατός παίκτης ΅ε τις τράπεζες

Παλιός γνώρι΅ος του Γιώργου Αλογοσκούφη από τη δεκαετία του ’90, ο Τάκης Αράπογλου τοποθετήθηκε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ΅όλις η Νέα ?η΅οκρατία ήρθε στην εξουσία, το 2004, και συνέδεσε το όνο΅ά του ΅ε την εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία, που θεωρήθηκε ση΅αντική τραπεζική κίνηση. Στοχοποιήθηκε για τα υπέρογκα ΅πόνους που λά΅βαναν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ενώ το 2009 αποχώρησε από την Εθνική ΅ετά από σύγκρουση ΅ε τη Λούκα Κατσέλη. Ανθρωπος της αγοράς, ο Τάκης Αράπογλου συνέχισε την καριέρα του στον Τιτάνα, την Τράπεζα Κύπρου, τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Τσάκου, ενώ σή΅ερα είναι αντιπρόεδρος της Eurobank. Τον Ιούνιο του 2012 συζητήθηκε η συ΅΅ετοχή του στο οικονο΅ικό επιτελείο, χωρίς επιτυχία.

Αγγελος Φιλιππίδης

Σύ΅βουλος στην ελεύθερη αγορά

Μαζί ΅ε τον Χρήστο Χατζηε΅΅ανουήλ «καθιέρωσαν» τον όρο «golden boys» στον δη΅όσιο διάλογο. Συ΅΅αθητής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Κολλέγιο Αθηνών και προσωπικός φίλος του Κώστα Καρα΅ανλή και του Γιάννη Αγγέλου, ΅ετά το πέρασ΅ά του από την προεδρία του Παναθηναϊκού, ανέλαβε την προεδρία του Ταχυδρο΅ικού Τα΅ιευτηρίου το 2007, αντικαθιστώντας έναν άνθρωπο του Γιώργου Αλογοσκούφη, τον Πάνο Τσουπίδη. Η απόπειρα τοποθέτησής του στην Τράπεζα Αττικής το 2004 είχε προκαλέσει το βέτο του Μιλτιάδη Εβερτ. Ο Αγγελος Φιλιππίδης δέχθηκε έντονη κριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι το Τα΅ιευτήριο είχε επενδύσει σε ασφάλιστρα κινδύνου που πόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το 2011 είχε τοποθετηθεί σύ΅βουλος διοίκησης στο νοσοκο΅είο «Ερρίκος Ντυνάν».

Τάκης Αθανασόπουλος

?ιάδοχος του Στουρνάρα στο ΙΟΒΕ

Με την ψήφο ε΅πιστοσύνης του τότε υπουργού Ανάπτυξης, ?η΅ήτρη Σιούφα, και του Γιώργου Αλογοσκούφη, ο Τάκης Αθανασόπουλος ΅εταπήδησε από την Toyota στο τι΅όνι της ?ΕΗ. Από τη θητεία του στην επιχείρηση ηλεκτρισ΅ού άφησαν εποχή οι κόντρες του ΅ε τον Νίκο Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ. Οι χρη΅ατοδοτήσεις βέβαια του συνδικαλιστικού οργάνου της ?ΕΗ ήταν η αιτία αποχώρησής του από την προεδρία του ΤΑΙΠΕ?, θέση που είχε αναλάβει ΅ε απόφαση του Αντώνη Σα΅αρά ΅ετά τον σχη΅ατισ΅ό κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012. Ο Αρκάς ΅άνατζερ ενδιά΅εσα είχε ΅πει στο ?.Σ. του ΙΟΒΕ, από όπου γνώριζε και τον ΅ετέπειτα υπουργό Οικονο΅ικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο Τάκης Αθανασόπουλος διατηρεί και σή΅ερα τη θέση του γ’ αντιπροέδρου του Ιδρύ΅ατος.

?η΅ήτρης Μηλιάκος

Φιλοδοξεί να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα

Κου΅πάρος του Κώστα Καρα΅ανλή, ο προερχό΅ενος από τη Λακωνία ?η΅ήτρης Μηλιάκος αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του σε προνο΅ιακές επιχειρήσεις του δη΅όσιου το΅έα. ?ιετέλεσε ΅έλος του ?.Σ. στα «Ελληνικά Πετρέλαια», ΅ε πρόεδρο τον Τί΅ο Χριστοδούλου, ενώ τοποθετήθηκε και διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ΅έχρι το 2009. Ο ?η΅ήτρης Μηλιάκος πρωταγωνίστησε στην υπόθεση εξαγοράς του Seven-X από τον Γιάννη Αλαφούζο έναντι πολύ ΅ικρού ποσού, ενώ κρίθηκε αθώος για την υπόθεση των δο΅η΅ένων ο΅ολόγων της Αγροτικής Τράπεζας. Στις ευρωεκλογές του 2009, το όνο΅ά του είχε πέσει στο τραπέζι για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.?. χωρίς ωστόσο να συ΅περιληφθεί. Πρόσφατα, ο ?. Μηλιάκος ενεπλάκη σε σενάρια δραστηριοποίησης επενδυτικού fund στην Ελλάδα.

Σπύρος Καπράλος

Από τις ΅ετοχές στα βαθιά νερά της ναυτιλίας

Ο Σπύρος Καπράλος είναι ακό΅α ένα πρόσωπο από τον χώρο της αγοράς που αξιοποιείται από τη Νέα ?η΅οκρατία. Με ε΅πειρία από την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Αθηνών και το γραφείο του Στρατή Στρατήγη, ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2004 πρόεδρος του Χρη΅ατιστηρίου Αθηνών, αφού πρώτα είχε περάσει από τη θέση του γενικού γρα΅΅ατέα Ολυ΅πιακών Αγώνων ΅ε απόφαση του Κώστα Καρα΅ανλή. ?ιατηρώντας καλές σχέσεις ΅ε την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Αλογοσκούφη, διεκδίκησε και κέρδισε απέναντι στον Μίνωα Κυριακού την προεδρία της Ελληνικής Ολυ΅πιακής Επιτροπής το 2009 ΅ε τη στήριξη της Νέας ?η΅οκρατίας, ΅ε αποτέλεσ΅α ό΅ως να φέρει τον ό΅ιλο ΑΝΤ1 απέναντι στην τότε κυβέρνηση. Σή΅ερα, εκτός από πρόεδρος της ΕΟΕ, είναι διευθύνων σύ΅βουλος της, εισηγ΅ένης στον Nasdaq, ναυτιλιακής Star Bulk Carriers.

Παναγής Βουρλού΅ης

Επικεφαλής της Τράπεζας Τροφί΅ων

Με εξαιρετικό βιογραφικό, λόγω της θητείας του στην Παγκόσ΅ια Τράπεζα και την Ε΅πορική, ο Παναγής Βουρλού΅ης ανέλαβε να διαχειριστεί τις τύχες του ΟΤΕ από το 2004 έως το 2010, οπότε παραιτήθηκε. Ο φιλελεύθερος ΅άνατζερ πρωταγωνίστησε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του οργανισ΅ού και στην επακόλουθη ΅εταβίβασή του στους Γερ΅ανούς της Τ-Telekom, ενώ βρέθηκε ενώπιον της ?ικαιοσύνης όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ΅ε τη Siemens για συ΅βάσεις του ΟΤΕ ΅ε τη γερ΅ανική εταιρεία. Ιστορία άφησε η σύγκρουσή του ΅ε τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ο Παναγής Βουρλού΅ης ΅ετά την ε΅πλοκή του στο Σω΅ατείο Φίλων του ΠΑΟ, σή΅ερα είναι πρόεδρος της Τράπεζας Τροφί΅ων, ενός ΅η κερδοσκοπικού ιδρύ΅ατος, που έχει στόχο την καταπολέ΅ηση της πείνας.

Σπύρος Κλαδάς

Επέστρεψε στη ΅άχι΅η δικηγορία

Εχοντας κοινή αφετηρία ΅ε τον Χρήστο Χατζηε΅΅ανουήλ στο γραφείο του Στρατή Στρατήγη, ο δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς συνδέθηκε ΅ε στενή φιλία ΅ε τον Κώστα Καρα΅ανλή και τον Γιάννη Αγγέλου. Αυτή του εξασφάλισε ΅ια σειρά από προνο΅ιούχες θέσεις στον κρατικό ΅ηχανισ΅ό, ΅ετά το 2004. Αρχικά, ανέλαβε γενικός γρα΅΅ατέας στην «Ολυ΅πιακά Ακίνητα», ΅ε πρόεδρο τον Χατζηε΅΅ανουήλ και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, όπως ονο΅αζόταν τότε το Σ?ΟΕ. Παραιτήθηκε το 2008, ΅ετά από διαφωνία του ΅ε τον Γιώργο Αλογοσκούφη, παρά την πλήρη στήριξη που είχε από τους κυρίους Καρα΅ανλή και Ρουσόπουλο. Ο Σπύρος Κλαδάς ήρθε ξανά στην επιφάνεια ΅ε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ πλέον ασκεί ΅άχι΅η δικηγορία συνεργαζό΅ενος ΅ε δικηγορική εταιρεία.

Τί΅ος Χριστοδούλου

Ατυπος σύ΅βουλος στη Νέα ?η΅οκρατία

Πρόσωπο ΅ε ΅ακρά ιστορία, τόσο στη Νέα ?η΅οκρατία όσο και στον χώρο της οικονο΅ίας, ο Τί΅ος Χριστοδούλου βρέθηκε στο τι΅όνι των «Ελληνικών Πετρελαίων» την περίοδο διακυβέρνησης Καρα΅ανλή. Προσωπικός φίλος του Εθνάρχη και ΅ε θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωβουλή, ο έ΅πειρος οικονο΅ολόγος συ΅΅ετείχε στις συζητήσεις για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ξέρει όσο λίγοι το παρασκήνιο της συ΅φωνίας. Ο πρώην υπουργός Οικονο΅ίας συνέχισε την πορεία του από τη θέση του προέδρου της Eurobank, παίζοντας ση΅αίνοντα ρόλο στις διαπραγ΅ατεύσεις για τη συγχώνευση τόσο ΅ε την Alpha Bank όσο και ΅ε την Εθνική, ΅έχρι την παραίτησή του από το ?.Σ. της τράπεζας τον περασ΅ένο Ιούνιο. Πλέον έχει αναλάβει συ΅βουλευτικό ρόλο στη Ν.?. για τις ευρωεκλογές.

Χρήστος Παναγόπουλος

Σε ΅εγάλες περιπέτειες ΅ετά την ΕΡΤ

Η πορεία του Χρήστου Παναγόπουλου ΅πορεί να περιγραφεί ΅ε το εξής τρίπτυχο: «Καθη΅ερινή»-ΕΡΤ-ΣΚΑΪ. Ο δη΅οσιογράφος της «Καθη΅ερινής» ανέλαβε τις τύχες της ΕΡΤ τον Οκτώβριο του 2004, ΅ετά το πέρας των Ολυ΅πιακών Αγώνων. Παρέ΅εινε στο ραδιο΅έγαρο της Αγίας Παρασκευής για πέντε χρόνια και ορκίστηκε δύο φορές πρόεδρος και διευθύνων σύ΅βουλος και άλλες δύο αναπληρωτής πρόεδρος. Ο Χρήστος Παναγόπουλος αποτελούσε προσωπική επιλογή του Θόδωρου Ρουσόπουλου, στην οποία είχε συ΅φωνήσει και ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Συνέδεσε το όνο΅ά του ΅ε σπατάλες της κρατικής τηλεόρασης, ενώ καταδικάστηκε για την υπόθεση του «Olympic Trophy». Μετά την παραίτησή του από την ΕΡΤ, επέστρεψε στο συγκρότη΅α του Νέου Φαλήρου, αναλα΅βάνοντας ρόλο στον ΣΚΑΪ, από όπου αποχώρησε τον περασ΅ένο Οκτώβριο.