Η Προεδρία αφήνει τον Καραμανλή αδιάφορο!
Δεν συμμετέχει στη συζήτηση για την επόμενη μέρα στην Ηρώδου του Αττικού
Του Κ.Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Οι πρώτες παρασκηνιακές συζητήσεις και τα σχετικά δημοσιεύματα για τον πιθανότερο υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015 άναψαν «φωτιές» σε ορισμένους «γαλάζιους» πολιτικούς κύκλους. Ο λόγος είναι το ότι ήταν έντονοι προ ημερών οι «ψίθυροι» για ενδεχόμενη προβολή Προεδρικής υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή του χρόνου. Το σχετικό «παρασκήνιο» είχε συνδεθεί και με το ότι κάποιες δημοσκοπήσεις έφερναν τον πρώην πρωθυπουργό πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών από έναν προτεινόμενο κατάλογο γνωστών δημόσιων προσώπων για αυτό το αξίωμα.
Ομως, στο περιβάλλον των στενών συνεργατών του Κ. Καραμανλή δεν ανιχνεύεται τέτοιο «κλίμα» σήμερα. Κατά τα λεγόμενά τους, ο πρώην πρωθυπουργός «ούτε έχει, ούτε θα έχει το παραμικρό ενδιαφέρον» για Προεδρική υποψηφιότητα. Είναι σταθερή η πεποίθησή του, λένε, ότι με τις προβλεπόμενες Συνταγματικές αρμοδιότητες του Προέδρου, δεν έχει ο ίδιος κανέναν λόγο φιλοδοξίας για τέτοιο αξίωμα, που αρμόζει, λέει, σε προσωπικότητες «μιας κάποιας ηλικίας», με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. Ενδιαφέρον έχει, πάντως, η εκτίμηση του πρώην προέδρου της Ν.Δ., που, κατά τις πηγές αυτές, θεωρεί ότι επί της ουσίας δεν μπορεί να ανοίξει σοβαρή συζήτηση για υποψήφιους Προέδρους Δημοκρατίας πριν από τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών (εφ όσον δεν προκύψουν προηγουμένως βουλευτικές εκλογές) θα δημιουργηθούν καταστάσεις και «εικόνες» που πολλά ενδεχομένως θα καθορίσουν στην πολιτική σκηνή και διάφορα πρόσωπα θα φέρουν στο προσκήνιο ή θα παροπλίσουν. Πρόωρες σήμερα οι προβλέψεις για πολλά. Οι ευρωεκλογές είναι το χρονικό πολιτικό ορόσημο που θα καθορίσει κάθε εξέλιξη στη συνέχεια, λέγεται ότι εκτιμά ο Κ. Καραμανλής. Ισως τότε, λοιπόν, το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας θα αποτελεί μόνο μία «λεπτομέρεια» στο όλο σκηνικό, όπου θα αναζητούνται εναγωνίως νέες «σταθερές» σε άλλα επίπεδα.
Αν δεν κρύβει τίποτε το σημαντικό από τους στενούς συνεργάτες του, ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται σήμερα σταθερός όσο ποτέ άλλοτε στην απόφασή του για απόσυρση από την ενεργό πολιτική. Οποια κι αν θα είναι η εξέλιξη των εκλογικών πραγμάτων και των κομμάτων στο εξής, η αναζήτηση «πολιτικής σταθερότητας» μέσα από συνεργασίες με στέρεες κυβερνητικές δυνατότητες θα είναι, εκτιμά, το κεντρικό ζητούμενο και, βέβαια, μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τη χώρα μετεκλογικώς είναι η «ακυβερνησία». Και αυτήν την εννοεί είτε ως αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης σε «χαώδες» πολιτικό περιβάλλον είτε ως αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας από κυβερνήσεις με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χαμηλής ποιότητας στελέχωση, που αδυνατεί να παράγει πολιτική και να ελέγξει τους μηχανισμούς του κράτους.
«παραταξιακός». Ας σημειωθεί ότι οι στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή αναφέρουν ότι ουδέποτε αυτός συζήτησε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ή με οποιονδήποτε άλλον, ούτε καν με τον Πέτρο Μολυβιάτη, θέμα Προεδρικών υποψηφιοτήτων για το 2015. Κατά τα άλλα, βέβαιο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., παρά την άρνησή του για ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, παραμένει απολύτως «παραταξιακός».
Η στάση του Κ. Καραμανλή απέναντι στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της Ν.Δ., καθώς και οι απόψεις του για το κέντρο βάρους που θα έπρεπε να δώσει στην προσπάθειά του ο Αντ. Σαμαράς είναι ξεκάθαρες και αποκλείουν πλέον εσωτερικές παρεμβολές «δόλιων τρίτων» (αυτά είναι καλά, αλλά
πολύ αργά κατά την εκτίμηση «καραμανλικών» κύκλων, που αναφέρουν ότι πολύς χρόνος δαπανήθηκε άδικα!).
Ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει σήμερα τον Κ. Καραμανλή, που του λέει ότι όσο είναι εκλεγμένος αρχηγός και πρωθυπουργός δεν έχει τίποτε να φοβάται από τον κύκλο των λεγόμενων «καραμανλικών», αλλά τον ακούει να του επισημαίνει και ότι πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσει το κόμμα «πρώτο, μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ» στην εκλογική μάχη.
Ακυβερνησία, Χρυσή Αυγή
και
Γιάννης Στουρνάρας
Ο Κώστας Καραμανλής εκτιμά ότι μια εκλογική ήττα της Ν.Δ. θα δυναμώσει το ενδεχόμενο «ακυβερνησίας» και πιστεύει ότι αν η Νέα Δημοκρατία δεν βρει τρόπο να ενισχύσει τις δυνάμεις της, τότε ο «κεντροδεξιός» κόσμος θα πολυδιασπαστεί εκλογικά σε μικρότερους κομματικούς χώρους. Ηδη, κατά την εκτίμηση του Κ. Καραμανλή, λένε οι στενοί συνεργάτες του, ανοίγονται εν όψει «διπλών» εκλογών την άνοιξη «προοπτικές» σε σχήματα προερχόμενα από τη «γαλάζια μήτρα», όπως αυτό της συζητούμενης περίπτωσης του κ. Πολύδωρα - για τις εκλογικές προοπτικές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής λέγεται ότι ο Κ. Καραμανλής μόνο ανησυχίες εκφράζει
Ας σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, δεν θεωρεί ικανά κάποια από τα πρόσωπα που μετέχουν στην κυβέρνηση και εκτιμά ότι μια καλύτερη κυβερνητική σύνθεση θα έδινε «πόντους» στον Αντ. Σαμαρά. Οσο για τον Γιάννη Στουρνάρα, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, ο Κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε -και με ζωηρές χειρονομίες μάλιστα- ότι «δεν δίνει δεκάρα» για οτιδήποτε λέει ο υπουργός Οικονομικών για τα πεπραγμένα της πενταετίας του και ότι συνεπώς δεν χρειάζεται να του δώσει καμία «εξήγηση» ο πρωθυπουργός για τη συμπεριφορά του.