Από 17 δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις υπαλλήλων αλλά και απολύσεις προσωπικού από τις δημοτικές επιχειρήσεις που δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, με στόχο να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.

Η εφημερίδα «Έθνος» αποκαλύπτει σήμερα τη λίστα των δήμων που τα έξοδά τους υπερβαίνουν τα έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ οι δήμοι που δεν έχουν πετύχει να ισοσκελίσουν τα οικονομικά τους θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν προσωπικό από τις κεντρικές υπηρεσίες σε άλλους δήμους προκειμένου να μειώσουν το μισθολογικό κόστος.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα τεθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες θα μπει «λουκέτο» και θα απολυθεί το προσωπικό που εργάζεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εάν κριθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης από τους δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Οι απολύσεις προσωπικού θα προσμετρηθούν στις 11.400 υποχρεωτικές απομακρύνσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2014 όπως προβλέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι 17 «κόκκινοι» δήμοι διατηρούν 18 δημοτικές επιχειρήσεις εκ των οποίων το 60% αφορούν κοινωφελείς εταιρείες των δήμων που διέπονται από ειδικό καθεστώς λόγω Καλλικράτη.

Στην πρώτη θέση των «κόκκινων» ΟΤΑ είναι ο Δήμος Καλαμαριάς του οποίου τα έξοδα υπερβαίνουν κατά 83% τα έσοδα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο δήμος Περάματος Αττικής με υπέρβαση δαπανών 71% σε σχέση με τα έσοδα και στην τρίτη ο δήμος Σπάτων Αρτέμιδας με υπέρβαση εξόδων κατά 19 εκατομμύρια περίπου. Ακολουθούν οι δήμοι Θάσου, Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας ’ννας, Φυλής και Κορυδαλλού, Γορτύνας στο Ηράκλειο της Κρήτης, Κοζάνης, Σκιάθου, Αμαρουσίου, Ζαγοράς- Μουρεσίου, Πύλης Τρικάλων, Αχαρνών, Πέλλας και Νοτίου Πηλίου.