Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η τραγωδία στο Φαρμακονήσι με το σκάφος που μετέφερε παράνομους μετανάστες, η οποία αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να παρασύρει στο θάνατο δύο ανθρώπους, ενώ άλλοι δώδεκα αγνοούνται.

Η κριτική που ασκείται στην Ελλάδα είναι πλέον σφοδρότατη με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης να κάνει λόγο για «αποτυχημένη προσπάθεια μαζικής απέλασης».

Ο Νιλς Μούιζνιεκς εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός, παρά τις διαβεβαιώσεις του Λιμενικού πως είναι αναληθείς οι κατηγορίες που αποδίδονται σε στελέχη του, ενώ και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό.

Η οργάνωση ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους». Επικαλείται, μάλιστα, μαρτυρίες διασωθέντων που δόθηκαν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες όπως επισημαίνει, μοιάζουν με ανάλογες μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης. Οι μαρτυρίες αυτές, επισημαίνει, μαρτυρούν «τη σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία, «άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας».

Καλεί, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσει δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.