1943 ο Χίτλερ διατάζει τα στρατευματά του να πολεμήσουν τον Κόκκινο στρατό στο Στάλινγκραντ μέχρι θανάτου.

Ενώ η μάχη έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 1942, κανείς δεν έχει κερδίσει. Θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για το 1.500.000 νεκρούς που άφησε πίσω της αλλά και για το μίσος που επέδειξαν οι Χίτλερ και Στάλιν. Οι εντολές ήταν αμετάκλητες. “Γυρίζεις νικητής αλλοιώς νεκρός”. Είναι άξιο λόγου να αναφέρουμε ότι όποιος στρατιώτης του Στάλιν διάλεγε να οπισθοχωρήσει - επειδή δεν είχε σφαίρες - τον σκότωναν ανωτεροί του. 

1945 ξεκινά μία από τις “πορείες θανάτου” για εβραίους κρατούμενους. Πρόκειται για την εκκένωση 50.000 ανθρώπων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Στρουτχοφ (Βόρεια Πολωνία). Το σχέδιο εξόντωσης του Χίτλερ κατά των Εβραίων συνεχίζεται… Τα στρατόπεδα “αδειάζουν” για να “ξαναγεμίσουν” με συνοπτικές διαδικασίες. Οδηγούσαν τον κόσμο προς τις ακτές της Βαλτικής θάλασσας όπου εκεί εκτελούνταν από φρουρούς των SS.

1965 περνάει στην αιωνιότητα ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ενας από τους σημαντικότερους πολιτικούς που συνέβαλε καθοριστικά με τη δράση του στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού σκηνικού σε παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτείται εξαντλητική έρευνα και σελίδες για να περιγράψει κανείς την προσωπικότητά του.

Γεννήθηκε το 1874 στην Οξφόρδη. Η ευφυΐα του επέτρεψε να γίνει στρατιωτικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και αργότερα πρωθυπουργός της Αγγλίας. Για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του Χίτλερ αλλά και για το συγγραφικό του έργο, τιμήθηκε με Νόμπελ το 1953.

Λόγια του Τσώρτσιλ που έμειναν στην Ιστορία

“Δεν μισώ κανέναν εκτός από τον Χίτλερ, και αυτό για επαγγελματικούς λόγους”.

“Ένας κομμουνιστής μοιάζει με κροκόδειλο. Όταν ανοίγει το στόμα του δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσει ή να σε κατασπαράξει”.

“Σας υπόσχομαι ιδρώτα, δάκρυα, λύπη και αίμα”.

(Το μήνυμα στην πρώτη αγόρευση του ως πρωθυπουργός, στην αρχή του Β' Παγκοσμίου)

“Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας”.

Α.Κ