«Τι γυρεύει ένα κουμπί, ένα φλιτζάνι κι ένα παπούτσι, στα βάθη μιας σπηλιάς;» διερωτήθηκε ο, κυπριακής καταγωγής, εξερευνητής σπηλαίων Κρις Νίκολα, όταν στα βάθη μιας σπηλιάς στην Ουκρανία «σκόνταψε» πάνω σε κατάλοιπα που είχαν αφήσει πίσω τους άνθρωποι που έζησαν στη σπηλιά στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις αρχές του 2000, και μετά από δεκαετή έρευνα, ο Κρις Νίκολα κατάφερε να εντοπίσει κάποιους από τους επιζώντες. Επρόκειτο για Εβραίους της Ουκρανίας, 38 άνδρες γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρέμειναν επί 511 ημέρες κρυμμένοι από τους Ναζί. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα υπόγειας διαμονής χωρίς διακοπή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Κατάφεραν να σωθούν και διατήρησαν το μυστικό τους επτασφράγιστο, αφού, όπως λένε οι ίδιοι, κανείς δεν θα τους πίστευε ότι σώθηκαν μαζί με τις οικογένειες τους από το Ολοκαύτωμα.

Την απίστευτη ιστορία επιβίωσής τους, τη μοιράστηκαν με τον Κρις Νίκολα και τώρα την αφηγούνται στο ντοκιμαντέρ «No Place on Earth», που θα προβληθεί την Τετάρτη 29 του μηνός, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα πλαίσια του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, Cinedoc.

Η προβολή πραγματοποιείται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27/1). Μετά την προβολή, θα συνομιλήσουν με το κοινό οι ιστορικοί ’ννα Μαρία Δρουμπούκη και Ιάσονας Χανδρινός.